Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 3 dl tej
- 10 dkg natúr tömlős sajt
- 5 dkg reszelt trappista
- só, bors
- 3 db kemény tojás
- snidling (ízlés szerint)
- 2 ek majonéz
- pici mustár
Egy kisebb lábosban a vajból és a lisztből rántást készítünk. Ezt felengedjük a tejjel, és ízesítjük sóval, borssal. Addig főzzük, amíg jó sűrű lesz – vigyázva, hogy nehogy lekapjon -, majd levesszük a tűzről, és, még amíg forró, belekeverjük a tömlős és a reszelt sajtokat.
Ezután ki kell hűteni, de ne tegyük azonnal a hűtőbe, mert a forró étel tönkreteheti a gépet, ami viszont jelentősen növelné a sajtkrém végösszegét. Ha sikerült kihűteni az elegyet, akkor a 3 kemény tojást apróra kell vágni.
Ez nem egy egyszerű feladat, tekintve, hogy a kemény kifejezés csak ahhoz viszonyítva igaz, amilyen a tojás eredeti állapota volt. Könnyebb a dolgunk, ha hűtött kemény tojással próbálkozunk, illetve ha van kifejezetten ehhez az ételhez való szeletelőnk. Ebben az esetben a karikára vágott tojást egyben emeljük ki, és rácsszerűen vágjuk tovább.
Ha nagyon szétesik, akkor hintázó mozdulatokkal is apríthatjuk, de ilyenkor a sárgálya okozhat némi bosszúságot. A tojás után mehet a keverékbe a snidling, a majonéz és a mustár, és jöhetnek a szép karéj kenyerek is a krém alá.
Forrás és fotó: kiskegyed.hu
Írta: Molnár Adrienn