Jump to content

A világ legszívósabb élőlényei I.

2014. 11. 24. 17:50

Bolygónkon rendegetg élőlény él, de ezek közül csak pár darab van, mely akár képes lenne egy atomháború túlélésére is. Ezek nagyrésze nem mikroszkópikus méterű, hanem valódi kézzel fogható állatok. De lássuk, melyek is ezek.

Himalájai ugrópók - Ez az állat él a világ szó szerinti tetején. Közel a 7000 méteres magassághoz a pók főként olyan bogarakkal táplálkozik, melyeket as zél fú fel a hegyre. A himalájai ugrópók nagyon kevés oxigénnel is képes túlélni az extrém magasságot.

Óriás kengurupatkány - Ez az állít, mely sajnos mára a veszélyeztetett fajok közé tartozik a sok vadászat miatt, képes az egész életét leélni úgy, hogy közben egy csepp vizet sem iszik. A szükséges folyadékmennységet a tápanyagából nyeri ki és mivel nem izzad így nem veszíti el azt.

Paralvinella sulfincola - Mivel a víz hatékonyabban vezeti a hőt, mint a szárazföld, így a vízben élő állatoknak igencsak meggyűlik a bajuk a meleggel. Nem úgy a Paralvinella sulfincola, mely a 45-55 fokos vizet szereti a legjobban.

Grönlandi cápa - Ez az egyik legnagyobb mégis a legkevésbé ismert cápafaj a világon. Ennek pedig nem más oka van, mint hogy kb 1200 méter mélyen élnek az óceánokban. Ők a leghidegebb helyen élő cápák, az 1-12 °C fokos vizet részesítik előnyben. Azért mozognak olyan lassan, mert a hűvös vízben így energiát tudnak megtakarítani – viselkedésükkel az "alvó cápa" becenevet sikerült elnyerniük. Ha ételről van szó, nem válogatósak, bármit megesznek, amit el tudnak kapni.

Ördögféreg - A Halicephalobus mephistot, vagyis az ördögférget, amit egy német mondabeli démonról neveztek el, több mint 3,5 kilométer mély barlangból származó vízmintában fedezték fel, Dél-Afrikában. Azóta se igen tudunk túl sok mindent erről az élőlényről és nem is igazán érti senki, hogyan képes olyan mélyen életben maradni.

Forrás és fotó: toptenz.net/

Írta: Molnár Adrienn