Jump to content

Takarítási tippek

2014. 11. 23. 18:55

Takarítani senki sem szeret, de mindenki szereti ha rend és tisztaság uralkodik a lakásban. Ennek következtében, mikor el is kell kezdeni ezt a hosszadalmasnak tűnő és macerás műveletsort, akkor mindenki inkább a másik iránybe menekülne. Szerencsére tudunk adni pár tippet, mely megkönnyítheti mindenki életét.

Nagyon fontos kérdés szokott lenni, hogy egyszerre vagy darabokban takarítsuk a lakást. Egyszerre pucca vágni ugyan fáradtságos, de így letudsz mindent egy nap alatt, míg ha csak részeit csinálod meg, akkor akár egy nagyon hosszú folyamatot is kaphatsz, mely hetekig elhúzódik. Hogy te melyiket választod, az csak rajtad és a kedveden áll. Ha nem vagy valami toppon akkor inkább csak egy részét csináld meg és a másik felét majd később befejezed, ha pedig úgy látod, hogy jobban ráérsz akkor csináld ez egészet.

Bármelyiket is választod, az általános jótanácsot mindenképp fogadd meg. Próbálj meg a hétköznapokban a lehető legkisebb rumlit hagyni és akkor nem lesz akkor a káosz a hétvégi takarításnál. Egy-egy evőeszközt vagy tányért ebéd vagy vacsora után elmosni nem nagy kunszt és ha megcsinálod, akkor legalább nem marad ott. A szennyest ne a szobában tárold, hanem a fürdőben a szemétkosárban, mert onnan már csak bele kell dobálni a mosógépbe a darabokat, valamint amit előpakolsz azt pakold is vissza. Ha ezeket az apró dolgokat megteszed minden nap, akkor hétvégén már tényleg csak a takarítás marad és nem kell mindennel a nulláról indulni.

De még így is adódhat a kérdés, hogy mit és milyen gyakran kéne takarítani. Erre a következőket ajánljuk:
- Portörlés: Ezt változó, hogy milyen gyakran kell megtenned. Ha forgalmas út menti helyen laksz, akkor akár már 2-3 nap után is igényelheti a polc a törölgetést. Ha pedig nem akkor is érdemes egy héten legalább egyszer végigmenni minden felületen és elöl hagyott tárgyon.
- Felsöpörni és felmosni illik nagyjából hetente. Ez alól kivétel ha esetleg sarat hordtál be, vagy sikeresen kiborítottál valamit.
- A porszívózással is ez a helyzet. Ha hetente egyszer végigmész minden szobán az már általában elég, de ha úgy látod hét közben, hogy valami koszosabb az átlagnál, akkor ne fájjon a kezed megragadni a porszívót.
- A fürdőszoba és az illemhelységet lé ha 2-3 hetente veted alá nagyobb takarításnak. Ezek alkalmával viszont szentelj különös figyelmet a fertőtlenítésre, hiszen ezen helységekben nagyon hamar össze lehet szedni nagyon súlyos betegségeket is.
- Az ágynemű cseréje is fontos, nyáron, mikor az ember jobban izzad gyakrabban, míg télen elég kb havonta egyszer áthúzni mindent. Fontos, hogy ilyen alkalmakor az egész szettet húzd át a lepedőtől a kispárnáig, így elkerülheted bármi nemű esetleges kórokozó tovább szaporodását.
- Az ablakmosást és a függönyök mosását elég 2-3 havonta megcsinálni. Kivéve ha valami okból kifolyólag bepiszkolódna.

Forrás és fotó: cleaning-tips.com.au

Írta: Molnár Adrienn