Hozzávalók:
- 1 db padlizsán (lehetőleg kisebb, mint fél kiló)
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma (vékonyra vágva)
- 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 1 tk mustár
- 1,5 kávéskanál só
- 1 kk frissen őrölt fekete bors
A könnyű esti vacsorákhoz és partikhoz is kiváló lehet a padlizsánkrém, ráadásul igazán nem nehéz elkészíteni. Első körben a padlizsánt betesszük a 180°C-osra melegített légkeveréses sütőbe, és 25 percig sütjük az egyik, majd egy fordítás után újabb 25 percig a másik oldalát.
Akinél nincs légkeveréses sütő a gázon is elkészítheti. Ehhez egy tömör vas platni kell, és az, hogy sűrűn forgassuk a padlizsánt. Ebben az esetben sajnos könnyen füstölni is kezdhet, aminek a szaga nem a legjobb, így valóban figyeljünk a sűrű forgatásra. A zöldség akkor készül el, ha a bőre ráncossá válik, és könnyedén be lehet nyomni a húsát.
Ha elkészült a lila finomság, akkor kivesszük a sütőből, levágjuk a szárát, és eltávolítjuk a héját. A belsejét egy tálba kanalazzuk, és villával, vagy botmixerrel pépesítjük. Közben minden egyéb hozzávalót is belekeverünk, és beteszünk két – három szelet kenyeret a pirítóba.
A krémet ezekre kenjük, és hideg sörrel fogyasztjuk. Arra azonban figyelni kell, hogy randevúra és reggelire nem ajánlatos ilyet fogyasztani, hiszen a nyers hagyma szaga nagyon átütő és ezért könnyen ferde szemmel nézhetnek ránk a buszon, ha kinyitjuk a szánkat.
Forrás és fotó: mindmegette.hu
Írta: Molnár Adrienn