Jump to content

A világ legdrágább italai II.

2014. 11. 21. 17:47

Számos isteni italt lehet kapni a világon, de ezek közül is van néhány kiemelkedő. Ám többségük nem az íze, hanem az ára miatt vált kiemelkedővé.

Martini on the Rock:
Ha valakinek az előző részben bemutatott Red Ruby rubinos változata nem volt elég drága. Akkor itt a még drágább. Az italt a New York-i Algonquin hotelben készítik, amely a város legrégebbi szállodáinak egyike. A koktél hozzávalói: vodka, száraz vermut és néhány szem olíva. Ezen kívül nem tesznek mellé mást, csak egy apró gyémántot. A koktél ára a gyémánt méretétől függ, alapvetően 10 000 dollárt kérnek egy pohárért.

Chateau Lafite:
A bor különlegessége, hogy az egykori legendás amerikai elnök, Thomas Jefferson annyira szerette, hogy komoly készletet halmozott fel belőle, mikor Franciaországban járt. Ezeket a palackokat kézjegyével is ellátta, ezért a bor különleges értéket képvisel. Egyetlen üveg ára akár a 160 000 dollárt is könnyen elérheti. Nem is lehet igazán kapni, csak néha-néha egy-egy aukción bukkan fel belőle egy darab.

Miklós cár bora:
Ennek ez italnak van a legkülönlegesebb története. Ugyanis ez volt II. Miklós cár kedvence, ezért rendszeresen szállítottak neki Franciaországból. Az egyik ilyen szállító hajót azonban útja közben egy német tengeralattjáró megtorpedózta majd elsüllyedt. De végül 1998-ban jó néhány palackot találtak meg a rakományból sértetlenül a finn partok közelében. Ezért sem véletlen, hogy üvegenkénti ára 250 000 dollár felett van.

Dom Pérignon:
A névadóban egyben egy szerzetest és az első pezsgő elkészítőjét is tisztelhetjük, aki a legenda szerint véletlenül jött rá az eljárásra a XVII. század második felében. A Dom Pérignon elnevezésű pezsgő diadala azonban a XX. század elején kezdődött, amikor a gyártó és forgalmazó a legjobb minőségű szőlőből készített pezsgőjének is ezt a nevet választotta. Egy üveg 1990-es, 3 literes, fehér arany üvegben kapható Dom Pérignon ára akár a 40 000 dollárt is elérheti.

Forrás és fotó: winegoddess1.com

Írta: Molnár Adrienn