Jump to content

Sörkorcsolyák házilag - sajtos rúd

2014. 11. 20. 16:53

Amikor a haverokat várjuk vendégségbe nem csak a sör mennyiségével kell számolnunk, hanem bizony a sörkörcsolyáéval is. Nem mindegy ugyanis, hogy elfogy-e a meccs közben vagy sem. Szerencsére azonban vannak olyan egyszerű, otthon elkészíthető sörkorcsolyák is, melyek csak pár perc sütét igényeknek, így nagyon hamar lehet őket pótolni.

Ezek többségének nem csak a sütési ideje kevés, de az elkészítési ideje és költsége is az. Így sokkal jobban járunk velük, mintha a boltban vennék ugyanennyit bármelyik sörkorcsolyából.

A legkönyebb ilyen otthon elkészíthető a sajtos rúd. Első hallásra bonyolultnak tűnhet, de nem az.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 dkg élesztő
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2-3 ek tejföl
  • 2 db tojássárgája

Első lépésként a lisztet és a margarint jó alaposan összekeverjük. Ezt legeegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha a lisztet fokozatosan adagoljuk a margarinhoz, mert így könnyebben csomómentesre lehet keverni. Ha nem így csináljuk, akkor bizony egy örökkévalóságig tartana ugyanez a művelet. Ha ez kész, mehet bele a többi hozzávaló.

A sajt egy részét tartsuk meg, hiszen ez fog majd a tetejére kerülni, illetve a tojás fehérjéje is jól jön majd később. Ha mindent jól összegyúrtunk, akkor kész a tészta, ezt pihentessük legalább egy órát a hűtőben, de az sem baj, ha előtte való nap megcsináltuk és egy napot áll. Lényeg, hogy egy kicsit mindenképp pihentetni kell.

Ha állt már a tésztánk egy kicsit, akkor ideje kinyújtani. Majd ha ez is kész, akkor kenjük meg tojásfehérjével a tetjét, fontos, hogy kicsit verjük fel előtte a fehérjét. Ettől szép barnára pirul a teteje.

Szórjuk meg a sajttal, és vágjuk hosszúkás darabokra (ez persze nem kötelező, olyan formát választunk, amilyet csak szeretnénk). 180°C-os sütőben nagyjából 15 percig sütjük, és már készen is van. Nagyon finom és még villoghatunk is vele, hogy mi csináltuk.

Forrás és fotó: mindmegette.hu

Írta: Molnár Adrienn