Ezek többségének nem csak a sütési ideje kevés, de az elkészítési ideje és költsége is az. Így sokkal jobban járunk velük, mintha a boltban vennék ugyanennyit bármelyik sörkorcsolyából.
A legkönyebb ilyen otthon elkészíthető a sajtos rúd. Első hallásra bonyolultnak tűnhet, de nem az.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 1 dkg élesztő
- 10 dkg reszelt sajt
- 2-3 ek tejföl
- 2 db tojássárgája
Első lépésként a lisztet és a margarint jó alaposan összekeverjük. Ezt legeegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha a lisztet fokozatosan adagoljuk a margarinhoz, mert így könnyebben csomómentesre lehet keverni. Ha nem így csináljuk, akkor bizony egy örökkévalóságig tartana ugyanez a művelet. Ha ez kész, mehet bele a többi hozzávaló.
A sajt egy részét tartsuk meg, hiszen ez fog majd a tetejére kerülni, illetve a tojás fehérjéje is jól jön majd később. Ha mindent jól összegyúrtunk, akkor kész a tészta, ezt pihentessük legalább egy órát a hűtőben, de az sem baj, ha előtte való nap megcsináltuk és egy napot áll. Lényeg, hogy egy kicsit mindenképp pihentetni kell.
Ha állt már a tésztánk egy kicsit, akkor ideje kinyújtani. Majd ha ez is kész, akkor kenjük meg tojásfehérjével a tetjét, fontos, hogy kicsit verjük fel előtte a fehérjét. Ettől szép barnára pirul a teteje.
Szórjuk meg a sajttal, és vágjuk hosszúkás darabokra (ez persze nem kötelező, olyan formát választunk, amilyet csak szeretnénk). 180°C-os sütőben nagyjából 15 percig sütjük, és már készen is van. Nagyon finom és még villoghatunk is vele, hogy mi csináltuk.
Forrás és fotó: mindmegette.hu
Írta: Molnár Adrienn