Jump to content

Milyen legyen a kerítés? II.

2014. 11. 20. 19:12

Kerítésre minden háznak szüksége van, hogy megóvjuk értékeinket és családunkat. De nem mindegy miből készítjük el. Nézzük meg mik a legfontosabb alapanyagok és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Előző részünkben már bemutattunk pár alapanyagot, melyből bátran lehet kerítést csinálni. Többek között a drótháló, a fa és a kő voltak ezek. Mindnek megvannak a maga pozitív és negatív tulajdonságai, de bártan használhatjuk őket ha ahhoz van kedvünk. Viszont van még pár alapanyag, mely tökéletes lehet kerítésnek.

Vas: A vas szintén a drágábbik árkategóriába tartozik, akárcsak a kő. Az egyik legmutatósabb lehetőség ezen belül a kovácsoltvas használata. Időtálló, fantasztikus látvány, és az állatok se nagyon tehetnek kárt benne. Persze ezt a látványt és stabilitást meg kell fizeni, de ha megtesszük, akkor csak nagyon ritkán kb évente egyszer egy festés elejéig kell vele újra foglalkoznunk.

Sövény: Sokan nem gondolnák, de egy dúsabb sövény remekül betölti a kerítés funkcióját. Mindenképp válasszunk olyan fajtát, mely örökzöld, így a téli hónapokban sem lesz gondunk, mert nem fogja lehullatni a levelét. Választhatunk még esetleg olyat, mely virágzik. Ebben az esetben tavasszal remek látványt fog nyújtani. Ha nem bízunk a sövényben eléggé, akkor egy kis dróthállós megoldással az ágak között meg lehet erősíteni a védelmet.
Sajnos a karban tartására elég sok időt és energiát kell fordítani, hiszen csak formára vágva mutat igazán jól, ezen kívül pedig a kutyák és egyéb állatok előszeretettel kaparják ki a gyökerét.

Kombinációk: Ahogy a kőnél már jeleztük lehet a különböző anyagokat bártan kombinálni. Ezzen nem csak pénzt spórolunk meg, de tökéletesen kiélhetjük fantáziánkat is. A sövényt erősítsük a hálóval, a követ lazítsuk fával, vagy vassal. A látvány is egyedibb lesz, és abban is biztosak lehetünk, hogy a tartósság is növekszik.

Hasznos lehet még, ha a kezdeti tervezési fázisban jól átgondoljuk, hogy mégis milyen magad kerítést szeretnénk. Hiszen ha túl alacsony akkor a védelemnek oda, hiszen bárki könnyen be és ki ugrálhat fölötte, még akár a kutyánk is. Ha pedig túl magas, akkor könnyen elfedheti a külső kilátást és nagyon hamar egy zárt dobozban érezhetjük magunkat.

Forrás és fotó: 5mp.eu

Írta: Molnár Adrienn