Jump to content

Mosási útmutató

2014. 11. 19. 21:38

Mindannyian tudjuk, hogy a férfiak nem túl háziasak. Ami nem csak abban merül ki, hogy nem tudják bekapcsolni a sütőt vagy felszeletelni a hagymát, hanem a mosógép használata sem megy túl egyszeűen. Ha te is olyan férfi vagy, akinek lett már halványkék a fehér inge mert összemosta valamivel, akkor jobb ha tovább olvasol. Ha viszont nem ebbe a kategóriába tartozol, akkor is van pár hasznos tanácsunk számodra.

A színes ruhákat nem szabad olyan nagy hőfokon mosni, mint a fehéreket. A 40°C tökéletesen elvégzi a munkát, és így nem kockáztatod, hogy a ruháid olyan halovány színnel rendelkeznek majd, mintha 100 éve egyfolytában hordanánk őket. Nem utolsó sorban pedig rengeteg energiát takarítunk meg, ami a számlán is meglátszik majd.

A fehér ruhák esetében a 60°C kell, hogy kivadásszuk az anyagból a foltokat. Nyugodtan használhatunk valamilyen erős fehérítőt, például ecetet, vagy citromlé és szódabikarbóna keverékét. Fontos azonban, hogy mielőtt a gépbe kerülnek, nézzük át a kupacot, hogy nincs-e benne színes darab. Sajnos, adott esetben egy piros póló akár az összes fehér cucconkat egységes rózsaszín árnyalatba öltöztetheti, ha sikerül összemosi őket.
Ha mégis úgy vagy vele, hogy válogasson a hóhér, akkor menyj biztosra és szerezz be egy mosókendőt, mely megköt a mosás során felszabadult festékanyagokat. Így minden színt moshatsz mindennel.

A gépet soha, vagy csak nagyon ritkán indítsuk el fél adat ruha miatt, inkább várjuk meg, míg lesz elegendő mennyiség egy teljes program elindításához. Ha mégis olyan ruhadatabot akarunk felvenni, mely a szennyesben csücsül, akkor mossuk ki inkáb kézzel, mert így nem használunk feleslegesen áramot.

Ha áldozol az öltözködésedre, akkor a te szekrényedben is lapulnak olyan darabok, amiket nem lehet csak úgy begyűrni a mosógépbe. A kasmír, a selyem és a hasonlóan érzékeny anyagok különleges bánásmódot igényelnek, ami fel van tüntetve a címkéjükön. Ezek mosását jobban jársz ha tisztítóra bízod, hiszen akkor tutira nem esik bajuk, míg kézzel igen csak nagy macera lenne kimosni őket.

Sok férfi úgy van vele, hogy mosni nem férfias dolog. De valljuk be, ki mosna rád ha épp egyedül élsz? Nem viheted haza a szennyest hogy anyu kimossa, hiszen az még férfiatlanabb és mosodába vinni mindent elég költséges. Így talán jobban jársz ha rászánod azt a három percet és megtanulod a fent felsorolt pár dolgot.

Forrás és fotó: praktikus.hu

Írta: Molnár Adrienn