Jump to content

Mit kell tudnia egy kutyának? II.

2014. 11. 19. 18:02

Aki kutyát tart annak fontos, hogy néhány dologra megtanítsa kedvencét. Így nem csak ő de a kutyus is nagyobb biztonságban van egy-egy nagyobb séta alakalmával, de akár a hétköznapokon is.

Fontos, hogy kutyánk ismerje a legalapvetőbb vezényszavakat, mint az "ül", "fekszik" vagy a "marad". De ezen kívül számos dologr is érdemes megtanítani még.

Kevésbé fontos, mint a fent említett parancsok, de azért jó, ha a kutya ismeri az "igazodj" vezényszót is. Ez igazából csak azért jó, mert így a kutya képes lesz a te tempódban a lábad mellett menni, ami valljuk be sok bosszúságtól óv meg a jövőben. A jó oldala, hogy ezt viszonylag könnyen meg lehet tanítani a kutyusnak, és nem kell külön időt rászánni, hiszen amíg pórázon van, addig nyugodtan lehet vele gyakorolni.

Mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a kutya legfontosabb tulajdonsága, hogy jó házőrző, ezért fontos, hogy erre is fektessünk némi időt. Ez azért is fontos, mert egy kutya attól még, hogy nagy, nem biztos, hogy képes ellátni eme feladatát.
Sajnos egy ember szerető és barátkozó tipusú kutyának ezt szinte lehetetlen megtanítani, ezért ne is próbálkozzunk. Ha ilyen feladatok elvégzésére is szánjuk kedvencünk, akkor jobban járunk ha egy erre alkalmas kutyust választunk. Persze a tanítás tt is fontos, hiszen az ilyen kutyák könnyen agreszzívvá válhatnak. És ugye nem szeretnénk ha a gyanútlan postás karja bánná egy alkalommal?

Az őrző – védő kutyákat sokszor tanítják meg a "csibész" fogásra. Ez abban az esetben nagyon jó lehet, ha tudod, hogy képes vagy uralni a kutyát, és persze magadat is. Ez a parancs veszélyes lehet másokra, és persze amellett, hogy téged elővesznek, ha kiadod, a kutyát – aki csak végrehajtja, amit a gazdi mond – szintén keményen megbüntethetik. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy adott esetben nagyon jó hasznát veheted, főleg, ha parancsra el is engedi, amire ráfogott. Éppen ezért csak csínján a csibészeléssel.

Forrás és fotó: haziallat.hu

Írta: Molnár Adrienn