Jump to content

Milyen legyen a kerítés? I.

2014. 11. 19. 19:19

Mindenki szereti biztonsában tudni az otthon az illetéktelen betolakodóktól. Ebben nagyon nagy hasznát vesszük a kerítésnek, mely ezzel egyidejüleg komoly meghatározó eleme a kertnek is, hiszen ez az első, ami kívülről látszik. De hogy milyen is legyen, és miből készüljön az komoly megfontolásokat igényel.

A kerítés alapanyagának kiválasztásánál fontos, hogy sok szempontot mérlegeljünk.

  • Az első, hogy a kerítés melyik részre fog kerülni, például ha az utcafelőli oldalra, akkor inkább a látványra és a betörők elleni hatásosságra törekedjünk, míg a két telket elválasztó részen nem igazán kell a látvánnyal foglalkoznunk, hiszen ott csak nagyon kevesen látják. (Ez persze nem azt jelenti, hogy el kéne hanyagolni, csak nem éri meg rá milliókat költeni.)
  • A második, hogy mely alapanyagra van keretünk. Hiszen valljuk be a félkész kerítés legalább olyan, mintha egyáltalán nem is lenne. Ami nem egy jó dolog. Mindig végezzünk előkalkulációt és ez alapján döntsünk egyik vagy másik alapanyag mellett.

Ha pedig mind a két dolgot meg hánytuk-vettetük, akkor jöhetnek az alapanyagok:

Háló: A háló az egyik legrégebbi és legolcsóbb kerítés alapanyagok egyike. Mivel olcsó nagyon gyarkan használják az emberek, de tudni kell, hogy elég hamar tönkremegy és az állatok ellen sem túl hasznos, hiszem az allját könnyen megbontja egy kutya is. Onnantól kezdve pedig szabad az átjárás.

Fa: Ez a leggyakoribb kerítés alapanyag. Használhatjuk csak lécenként vagy hasított tönk formályában mindenhogy jól mutat, csak arra kell figyelnünk, hogy minél tovább cofrázzuk annál drágább lesz a vége. Illetve még egy fontos dolgot nem árt ha mindenki tud, hogy ezt a kerítéstípust írőről-időre bizony le kell kezelni különféle szerekkel, ha nem akarjuk hogy hamar tönkremennyen. Ugyanis a hó és az eső, de még a szuvak is nagy hatással vannak rá, ezáltal megrövidítve a kerítésünk élettartamát.

: Ez a legtartósabb, a legstrapabíróbb és egyben a legdrágább megoldás is. Mindenképpen megéri az árát, a baj csak az, hogy ez akár milliós nagyságrendű is lehet. Ha nincs rá kellő pénzünk, akkor kombinálhatjuk a fás megoldással, és így a költség is csökken, de az eredmény nem lesz csúnyább.

Forrás és fotó: de-fatex.hu

Írta: Molnár Adrienn