Jump to content

Olcsó, finom és laktató - a tócsni

2014. 11. 18. 12:29

Nagyon sok étel van, melynek elkészítéséhez nem kell órákat vesztegelnünk a konyhában és nem is kell túl sokat költeni az alapanyagokra. Egyszerűen csak összevágunk, lereszelünk pár alapanyagot, mely mehet a sütőbe vagy a serpenyőbe is kész is.

A most bemutatott darab is egy ilyen. Ez pedig nem más, mint a tócsni, melyet sokan sokféleképp ismernek. Legyen akár bandurák, beré, berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, görhöny, harula, kremzli, krumplibaba krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka az íze ugyanaz.

Hozzávalók:

  • 2 db krumpli
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ tk só
  • 1 ek olaj

A krumplikat és a hagymákat meghámozzuk, és nagy lukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymával viszonylag nehéz dolgunk lenne, főleg akkor, ha csak egy felet használunk, így ezt inkább késsel aprítsuk fel. Azonban arra figyeljünk, hogy valóban kis darabokra vágjuk, mert különben a nagyobb részek nagyon hangsúlyosak lesznek a tócsniban.

A lereszelt összetevőkhöz hozzákeverjük a sót és a lisztet, és addig dolgozzuk össze, amíg egy tésztaszerű masszát kapunk. Forró olajba evőkanál segítségével beleporciózzuk, és egy kicsit lenyomkodjuk, hogy könnyebben átsüljön.

Nem kell neki sok, oldalanként nagyjából 2-3 perc, és már készen is van. Konyhai papírtörlőre szedjük ki, hogy le tudjuk itatni róla az olajat. Magában is tökéletes, de egy kis fokhagymás tejföllel megbolondítva még finomabb.

Persze a natúr tócsni helyett, csinálhatunk cikkíniset vagy húsosat is. A lényeg csak annyi, hogy ne vigyük túlzásba az elkészítését, hiszen csak melegen az igazi.

Forrás és fotó: mindmegette.hu

Írta: Molnár Adrienn