Jump to content

Mit kell tudnia egy kutyának? I.

2014. 11. 18. 16:42

A kutya az ember legjobb barátja, állítják sokan. Viszont tudni kell, hogy kutyát tartani nagy felelősség és ha nincs rá kellő időnk, akkor inkább keressünk másik háziállatot. A felelősség persze együtt jár azzal, hogy bizony vannak dolgok, melyeket meg kell tanítani a kutyusuknak.

Az oktatást mindenképp kezdjük az alapoknál. Az ül és a fekszik vezényszavakat jó ha minden kutya ismeri és végre is hajtja. Ezeken kívül a "marad" még nagyon hasznos lehet. Ezek elég könnyűek és jól megalapozzák a további dolgok megtanulását.

A másik nagyon fontos dolog, amire fontos, hogy képes legyen a kutyánk az a szobatisztaság. Akik kertes házban laknak nem látják, miért is fontos ez, hiszen a kutya kint el tudja végezni a dolgák. De képzeljük csak el, mi van akkor ha hosszabb útra kell vinnünk kis kedvencünket, vagy csak kint ítéletidő uralkodik és jobban örülnénk, ha inkább bent lenne. Egyis esetben sem szeretnénk, gondolom, kis szeretetcsomagot találni különböző, nem kívánatos helyeken.

Fontos még, hogy a kutyusunk soha ne fogadjon el más embertől élelmet. Ennek megtanítása ugyan szélmalom harcnak tűnhet kezdetben, de elhihetjük, hogy a következetesség és a kitartás meg fogja hozni gyümölcsét. Hogy ez mire jó? Első sorban arra, hogy így kevésbé lesz könnyű a kutyusokat kevésbé szerető embereknek megmérgezni a kedvencünket.
Ez persze nem csak más emberekre igaz, fontos, hogy a kutya azt is tudja, hogy nem szabad ételt elcsennie az asztalról, miközben mi hátat fordítunk neki.

Mint már fentebb említettük az alapképzésbe be lehet ikatatni a marad kulcsszó használatát, mely szintén nagyon hasznos. Ez nem csak azért fontos, hogy ha az utcán sétáltatjuk akkor fel tudjunk vágni a többiek előtt, hogy a mi kutyusunk ilyet is tud. Hanem bizony a kutya biztonsága érdekében fontos.
Hiszen hogyan is tudnánk megállítani, ha egyszer csak nekiiramodik egy macska vagy másik kutya után? Ez a legjobb módszer, hogy maradásra vagy legalábbis megállásra bírjuk rakoncátlan ebünket, mielőtt esetleg egy kocsi elé vetné magát önfeledt loholásában.

Forrás és fotó: haziallat.hu

Írta: Molnár Adrienn