Jump to content

Madáretetők egyszerűen

2014. 11. 15. 15:38

Ha az ember kertes házban lakik, akkor néha gondolnia kell a kertben élőkre is. Igaz, nincs túl kemény telünk az utóbbi pár évben, de azért a madaraknak így is szükségük van némi segítségre az élelemszerzésben. Tegyünk hát értük egy kis lépést és készítsünk egy kis madáretetőt.

Legegyszerűbb: Ha nem akarunk túl sokat bajlódni a madáretető elkészítésével, akkor csak szórjunk egy kis magot az ablakpárkányra. Ha nem akarjuk reggelente a madarak kopácsolását hallgatni, akkor az egyik fa törzsére készítsünk egy lebegőpolcot. Ennek elkészítése nagyon egyszerű, csak két lécre és némi szegre van szükségünk hozzá.

Műanyag palackos megoldás: Biztos mindenknek akad otthon üres üdítős flakonja, amit nem tud mire használni, ezekből is könnyen eszkábálhatunk házi madáretetőt. Nem kell mást tenni, csak vágni rá egy nagyobb lyukat, majd a szélét lereszelni, nehogy megvárja a madarak lábát és kész is. Csak feltöltjük magvakkal és felkötjük egy fa ágára. Ha akarjuk kis lábtartót is rakhatunk rá, melyhez nem kell mást tenni, csak egy hurkapálcát átszúrni a lyuk alatt.

Papírdobozos: Nagyjából ugyanúgy kell csinálni, mint a palackos változatot, csak itt figyelni kell arra, hogy be ne ázzon. Ezért érdemes egy ks tetőt csinálni rá némi műanyagból. A lyukat kivágjuk, feltöltjük magvakkal és az alját is érdemes megerősíteni, hisz nagyon hamar elhasználódhat és akkor vége az etetőnknek. Kössük fel egy faágra vagy csak tegyük ki a párkányra és kész is.

Kosár: Egy fedett vagy félig fedett helyre tehetünk nyugodtan kis fonott kosarat is ki. Figyeljünk a megfelelő rögzítésre, hogy lehetőleg ne boruljon ki a tartalma, és mindenképpen tegyük szélvédett helyre.

Koloniál stílusú: Ehhez a fajtához sem kell túl nagy barkácsolás készség. Egész egyszerűen, csak szögeljünk négy oszlopot egy talapzathoz, majd erre erősítsünk egy sátor alakú tetőt. Az oszlopok között így elegendő hely lesz a madarak számára, hogy békésen és kényelmesen falatozgassanak.

Forrás és fotó: alfoldfa.hu

Írta: Molnár Adrien