Jump to content

A világ leg fülbemászóbb slágere

2014. 11. 12. 19:41

Tudósok sok évnyi kutatás és felmérés után végre megtalálták a világ legfülbemászóbb dalát. Ha kíváncsi vagy rá, melyik is az, olvass tovább.

A Manchester’s Museum of Science and Industry (MOSI) kutatói által végzett felmérésen derült ki, hogy a világ legismertebb száma a Spice Girls - Wannabe című száma. A tudósok a Hooked on Music nevű alkalmazás segítségével több mint ezer toplistás dal ismertségét mérték fel.

Bár a lányok (Melanie Brown, Victoria Beckham, Emma Bunton, Melanie Chisholm és Geri Halliwell) csak néhány évig (1996-1999) énekeltek együtt, mégis minden idők egyik legsikeresebb popzenei formációjaként tartják őket számon. Ezt is bizonyítja, hogy az ő daluk lett a listavezető.

A tizenkétezer hallgatót bevonó kísérlet során fény derült arra, hogy 2.29 másodperc elég ahhoz a refrénből, hogy megnevezzék a slágert. Ashley Burgoyne, az Amszterdami Egyetem zenei informatikusa, (ő tervezte az alkalmazást), elmondta a BBC-nek, hogy korábban többen és többször próbálkoztak hasonló felméréssel, de viszonylag kevés adatot sikerült gyűjteniük.

"Olyan kutatócsoportban dolgozom, amely a zenei észlelést vizsgálja. Vagyis azokat a módokat, amelyeken keresztül az agy feldolgozza a zenét. Főleg a zene és a memória kapcsolata érdekelt, szerettük volna tudni, hogy bizonyos zenei részletek miért ragadnak meg az agyban. Hogyan lehetséges, hogy vannak olyan dalok, amelyeket alig néhányszor hallgatunk meg, de tíz év múlva is felismerjük, míg más slágereknek nincs ilyen hatása?"

A lista TOP 5 száma a következő:
- Spice Girls - Wannabe
- Lou Bega - Mambo No.5
- Survivor - Eye of the Tiger
- Lady Gaga - Just Dance
- ABBA - SOS

Forrás és fotó: mic.com

Írta: Molnár Adrienn