Jump to content

Betiltott könyvek I.

2014. 11. 07. 13:30

Nem túl gyakori jelenség, hogy könyveket tiltanak be, pláne nem az, hogy ezt egész kontinenseken teszik. Az utóbi időben viszont a világ változásával ez is gyakran bekövetkezik. De hogy miket és miért tiltanak be azt mindjárt eláruljuk.

Sherman Alexie Junior: Egy indián naplója (The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian)
A könyv éveken keresztül szerepelt a kilencedikes diákok kötelező olvasmányainak listáján. Nem csoda, hiszen egy indiánrezervátumból kollégiumba kerülő kamasz fiú hétköznapi küzdelmeiről szól, amelyeket egyedüli indiánként kell megélnie. Azonban azonban szinte minde államban tiltólistára került, az ok pedig nem más, mint a rasszimus. Indoklás szerint már a címben szereplő indián kifejezés is rasszista, ezen kívül pedig a főszereplő előszerettel él az önkielégítés módszerével, ami számos szülőnél kiverte a biztosítékot.

Justin Richardson és Peter Parnell: And Tango Makes Three
Szinte minden államban a tiltólistán szerepel a 2005-ös, mindössze 32 oldalas gyerekkönyv, amely ellenzői szerint a melegházasságot emeli piedesztálra. A történet szerint ugyanis egy New York-i állatkertben két hím pingvin kikölt egy tojást, majd közösen kezdik nevelni a fiókát. Magyarul sajnos már nem is jelent meg.

Julia Alvarez: How the Garcia Girls Lost Their Accents
Amerikában a szülőknek komoly beleszólásuk van abba, hogy a gyermekeik mt is olvassanak az iskolában, mnt kötelező ölvasmány. Ez a mű is egy ilyen panaszt miatt került a tiltó listára, mikor is egy szülő arra hivatkozott, hogy "túl erős szexuális töltetet közvetít a kiskorúak felé”. Hogy ez őt a mai világban mért is zavarja, azt nem tudni, minden esetre a perrel fenyegetőzés következtében a könyvet kivették a tananyagból.

Forrás és fotó: bookriot.com

Írta: Molnár Adrienn