Jump to content

Miért van a férfiaknak mellbimbójuk?

2014. 11. 04. 20:03

Ez is azon ősi kérdések közé tartozik, mint például, hogy Ádámnak volt-e köldöke. A kérdéssel sokan foglalkoztak már, köztük Darwin is, de mind tévúton jártak, mígnem kiderült az igazság.

Mint már említettem Darwin, sőt még Arisztotelész is foglalkozott ezzel a kérdéssel. Előbbi amőgy gen tévesen azt a választ adta rá, hogy elődeink androgünek lehettek és a férfiak is tudták az újszülöttet szoptatni.

A valódi ok azonban nem ez. Hanem, hogy az embrió fejlődése során az emlőszövet korábban (pontosan a 4-6 hét kornyékén) alakul ki, míg a 23. kromoszómapár csak később dönti el, hogy milyen nemű is lesz az újszülött.

Érdekesség, hogy sok emlősnek, noha hím állatról van szó, nincs mellbimbója, pedig embrió korukban ugyanez a mechanizmus megy végbe náluk is. Például az egérnél ugyan kialakul a mellbimbó, de mikor kiderül, hogy az állat hím lesz, a szervezet elkezd egy olyan hormont termelni, ami lebontja a már kialakult mellbimbót.

Hogy ez az embereknél mért nincs így arra senki nem tudja a választ. Valószínűleg, mert nincs akkora evolúrciós jelentősége.

Forrás és fotó: womenshealthmag.com

Írta: Molnár Adrienn