Jump to content

A legmagyarosabb ételek I.

2014. 11. 02. 12:47

Ha egy külföldinek kellene ajánlani valami magyar ételt, ti mit ajánlanátok? Vannak olyan ételek, melyek tipikuan magyarnak számítanak. Ha nem tudod mik is ezek, olvass tovább bátran.

Lángos: Az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb magyar étel. Az olajban kisütött lágy kelt tészta feltét nélkül is isteni, de fokhagymával, tejföllel és sajttal felülmúlhatatlan. Mostmát vannak extrémebb változatok is, például a lecsós vagy a káposztás.

Gulyás: Ennek nevét messzeföldön is ismerik. Ugyan, mint leves előételnek számítana, de bőséges tartalma miatt inkább ne próbálkozzunk utána már semmivel. (Hacsak nem, egy kis palacsntával.) Tradícionálisan marhahúsból, krumpli, zöldségek, pirospaprika és fűszerek hozzáadásával készítik és jár hozzá egy szelet ropogós kenyér.

Palacsinta: Az előbb a gulyásnál már említettük ezt a remek desszertet. Édes és sós változata is bátran fogyasztható. Még az előbbiből talán a túrós, kakaós és lekváros a legnépszerűbb, az utóbbiból a hortobágyi a legismertebb.

Pörkölt: A húsimádók egyik nagy kedvence. Nem csak a rövid lében megfőtt omlós hús íze miatt, hanem az előkészületek és az elkészítés hangulata végett is. Bográcsban baráti társasággal főzve az igazi, egy kis nokedlivel, kenyérrel és kovászos uborkával.

Halászlé: Az édesvízi halból és paprikából, hagymából készített leves szintén szabadtéren főzve az igazi. Az ország két részén különféleképpen készítik. Míg Baja környékén a halat szeletekben és tésztával, addig Szeged környékén paszírozott halhússal és tészta nélkül. Kinek melyik tetszik jobban.

Forrás és fotó: ritakonyhaja.hu

Írta: Molnár Adrienn