Jump to content

Új fóbiánk II.

2014. 10. 30. 19:35

Rohanó életünknek hála egyre több fóbiánk alakul ki. Ezek egy része régen nem létezett és nem is gondoltuk volna, hogy valaha is fog. Előző részünkben bemutattunk párat, most pedig jöjjön a folytatás.

Deipnofóbia: Félelem a vacsorapartiktól.
Mindenkivel előfordul, hogy idegeskedik egy vacsora előtt. De azoknál, akik ebben a fóbiában szenvednek, nem merül ez ki egyszerű idegeskedésnél. Ők rettegnek attól, hogy társaságban kell elfogysztaniuk a vacsorát és attól is, hogy esetleg beszélgetniük kell majd valakivel.

Mnemofóbia: Félelem az emlékektől.
Mindenki múltja tele van jó és rossz élményekkel, melyek emlékét agyunk raktározza. Az emlékfóbiások egyaránt félnek a jóktól és a rosszaktól és ezek elvesztésétől is.

Nomofóbia: Mobilkapcsolat elvesztésétől rettegnek.
Ez az egyik legsúlyosabb fóbia mind közül. Az ebben szenvedők rettegnek attól, hogy nincs térerő vagy hálózat, esetleg lemerül a telefonjuk. Ha ezek közül bármelyik megtörténik, akkor akár pánikrohamot is kaphatnak.

Allodoxafóbia: Vélemény iszony.
Ezek az emberek kerülnek minden olyan társalgási témát, mely akár csak egy kis vitát is kirobbanthat. Irracionálisan félnek a vitáktól, a véleménykülönbségektől, a szembesítésektől és az érvelésektől is.

Ergofóbia: Félelem a munkától.
Ezek az emberek gyakorlatilag rettegnek dolgozni. Vannak enyhébb esetei is, mikor valaki, csak bizonyos aktivitástól, vagy funkció betöltésétől fél. Ennek ellentéte az Eleutherofóbia, ők a szabadságtól félnek.

Krometofóbia: Retteni a pénztől.
Az ettől szenvedők irracionális rettegést éreznek még a pénz gondolatától is. Félnek, hogy talán rosszul kezelik az anyagiakat, és úgy gondolják, a pénz minden rossz forrása.

Forrás és fotó: noirstyleonline.blogspot.hu

Írta: Molnár Adrienn