Jump to content

Új fóbiánk I.

2014. 10. 29. 20:55

Változó világunkban egyre több olyan új fóbia alakul ki, melyet régen nem is gondoltunk volna. Félni a magasságtól, vagy a pókoktól, esetleg a zárt helyektől nem újdonság. De, ami most jön az ennél sokkal félelmetesebb és ez a gyorsuló világ tette ezt velünk.

Arcafóbia: Rettegni, hogy nincs pénz a barkkátyán.
Leginkább a felnőttkor küszöbén alakul ki ez a fóbia, hiszen ilyenkor lesz az embernek saját bankkártyája és kell megtanulnia takarékoskodni a rajta lévő pénzzel. Az ebben szenvedők félnek a kártyájukat használni vásárlásnál, vagy pénzt levenni róla olyan helyen ahol mások is láthatják, hiszen mi van ha nincs rajta elegendő pénzösszeg. (Érdekesség, hogy milliomosok s gyakran szenvednek ebben a betegségben.)

Ianxofóbia: Félni a kilóktól,
Vannak, akik naponta mérlegre állnak, hogy nyomon kövessék hány kilót s nyomnak és vannak, akik csak szökőévente egyszer. Azok, akik rettegnek a mérlegre állni, - mert ki tudja mt fog mutatni, biztos azt, hogy kövér vagyok, - ők az ianxofóbiában szenvedők.

Insistofóbia: Félni a parkolástól.
Ez a fóbia leginkább a nőket sújtja. Általában a balul sikerült parkolási műveletek idézik elő. Illetve az attól való félelem, hogy ha nem sikerül, akkor mit fognak gondolni rólunk a járókelők, vagy az, aki a kocsiban mellettünk ül. Szerencsére ma már vannak helyettünk parkoló autók és olyan műszerek melyek segítik a parkolást, így nyugodtan visszaülhetünk a volán mögé.

Illenomofóbia: Írtózás bizonyos nevektől.
Vannak olyanok, akik nem engednek be a lakásukba bizonyos nevű embereket, még a szerelt sem. Ez a fóbia általában a gyerekkorban alakul ki. Aki csúfolt minket gyerekként vagy csak gonosznak gondoltuk, annak a nevétől is kiver minket a víz. Még akkor is, ha a nevet egy teljesen másik személy viseli.

Autofóbia: Félelem a magánytól.
Ez egy kóros és állandó félelem a magánytól vagy az egyedülléttől. Ezek a fóbiások szenvednek és rettegnek, hogy elhagyottak lesznek, vagy nem szeretik őket. Ez nagyon gyakori betegség a XXI. században.

Forrás és fotó: napidoktor.hu

Írta: Molnár Adrienn