Jump to content

Memóriafejlesztő tippek IV. - ökölbe a kéz

2014. 10. 28. 09:07

Furcsa tanulmény jutott napvilágra nem is olyan régen. Ebben az amerikai tudósok számoltak be arról, hogy ha egy férfi ökölbe szorítja a kezét, akkor jobban fel tud idézni dolgokat a múltjából.

A kísérletben a Montclair Állami Egyetem kutatói Ruth Propper vezetésével 50 felnőtt férft tanulmányoztak. Közülük majdnem mindenki jobban vissza tudott emlékezni egy hosszú listán felsorolt szavakra, amikor ezeket a mozdulatokat végezték. A kutatók úgy vélik, hogy a kéz ökölbe szorítása olyan agyi területeket aktiválhat, amelyek az emlékek feldolgozásával állnak összefüggésben.

Bizonyos testmozgásokkal tehát az agyműködés ideiglenes megváltoztatása révén javítani lehet a memóriát.

"Ha közvetlenül az információk tanulása előtt ökölbe szorítjuk a jobb kezünket, és közvetlenül az információk felidézése előtt ökölbe szorítjuk a bal kezünket, azzal javíthatjuk a memóriánk működését" - számolt be Dr. Propper.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a jobb kéz ökölbe szorítása a bal agyféltekét, a bal kéz ökölbe szorítása pedig a jobb agyféltekét aktiválja. Az emlékek feldolgozásához a szakértők szerint mindkét agyféltekét használjuk: a balt az emlékek kódolásához, a jobbat pedig az emlékek felidézéséhez.

Forrás és fotó: mensworld.hu

Írta: Molnár Adrienn