Jump to content

A leghalálosabb vírusok a földön I.

2014. 10. 28. 18:36

Az ebola elterjedésével mindenki pánikba esett, hogy mennyien fognakmég meghalni, és mi lesz velünk így. De tudni kell, hogy a világon mindig is voltak és mindig is lesznek vírusok és halálos betegségek. Ezek egy része ma már megelőzhető védőoltással vagy különböző vakcinával, de azért vannak még olyanok, melyek könyörtelenül szedik az áldozatokat.

Marburg-vírus: A vírust 1967-ben fedezték fel, amikor német laboratóriumi tudósokat Ugandából importált majmok fertőztek meg. A tünetei hasonlítanak az eboláéra - vérlázat okozhat, ami a testhőmérséklet emelkedése mellett szervelégtelenséghez és halálhoz vezethet. A halálozási ráta az első kitöréskor 25 százalékos volt. Ez 80 százalékra ugrott fel az ezredfordulón a Kongói Demokratikus Köztársaságban, majd később, 2005-ben Angolában is.

Veszettség: Annak ellenére, hogy az állatokat kötelező veszettség ellen beoltani, Indiában és az afrikai országok nagy részében még mindg nagy eséllyel kapjuk el a veszettséget. „Gyakorlatilag elpusztítja az agyat, nagyon-nagyon súlyosak a tünetei“ - mondta Muhlberger professzor. „Vannak rá ellen- és oltóanyagaink, így gyógyítható az, akit veszett állat harap meg, de ha a beteg nem kap kezelést, biztosan meghal“ - tette hozzá.

HIV: Ez a mai világ legelterjedtebb vírusa, és ez szedi a legtöbb áldozatát is. Első megjelenésekor, az 1980-as évek elején 36 millióan haltak meg. Erős gyógyszeres kezelés mellett a fertőzöttek évekig, sőt évtizedekig is élhetnek még, de sajnos a vírusra nincs igazán gyógymód.

Himlő: Az Egészségügyi Világszervezet 1980-ban jelentette be, hogy már nem jelent többé veszélyt a himlő. Ezt megelőzően évezredeken keresztül küzdött vele az emberiség, és hosszú ideig 3-ból 1 fertőzött belehalt a betegségbe. Azokon, akik túlélték, mély sebek tátongtak, sokan teljesen megvakultak. Csak a 20. században 300 millió halálesetet okozott a himlő.

Forrás és fotó: innov8tiv.com

Írta: Molnár Adrienn