Jump to content

Tévedések testünkről II.

2014. 10. 27. 18:48

Elég sok olyan dolog van a testünkkel kapcsolatban, melynek működéséről semmit sem tudunk. Ezzel szemben azonban van pár dolog, melyről rosszul tudjuk, hogyan és miért is úgy működik ahogy. Nézzünk hát pár ilyet.

A hajvágástól dúsabb lesz a haj: Ez is, akárcsak, hogy a borotválkzástól erősödik az ember szőre, tévhit. Minden ember meghatározott számú szőrtüszővel és hajhagymával születik, így teljesen mindegy, hogy hányszor vágatjuk le a hajunkat, attól nem lesz dúsabb.

A nyelv egyes területein csak bizonyos ízekt ézünk: Ez sem igaz. Az igaz, hogy vannak a nyelven olyan területek, amik egy-egy íz számára kiemelten érzékenyek, ám valójában minden íz érzékelhető a nyelv minden részén. Ha például sós ujjatokat a nyelvetek hegyéhez érintitek - ami köztudottan az “édes ízeké” - akkor is érezni fogjátok a sós ízt.

Csak az agyunk 10 százalékát használjuk: Ez már nagyon sok filmnek adott meglehetősen jó alapot, például a nem is olyan régen moziba kerülő Lucy címűnek. Azonban ez egy tévhit. „A funkcionális képalkotó eljárásoknak köszönhetően mára bebizonyosodott, hogy nagyon kevés olyan területe van az agynak, amely semmilyen folyamatban nem vesz részt” – világosít fel Sophie Scott, a Londoni Egyetemen működő Kognitív Tudományok Intézetének professzora.

Mindig ugyanolyan magasak vagyunk: Ez sem igaz, hiszen reggel akár egy centivel is magasabbak lehetünk, mint este. Ennek oka az, hogy alvás közben a testsúlyunk nem nyomja a gerinoszlopunkat, így pedig sokkal egyenesebben tudjuk tartani, mint egy fárasztó nap végén.

Forrás és fotó: richpoi.com

Írta: Molnár Adrienn