Jump to content

Mobilhasználati etikett

2014. 10. 27. 20:24

A mobiltelefonok egyre több funkcióval vannak ellátva. Mindegyik a mi érdekünket szolgálja, hiszen ma már nem is tudnánk élni a kis kütyü nélkül. Mindenhova magunkkal visszük és gyakorlatilag ezen éljük az életünket. De van egy határ, mikor ez már sok, zavaró és idegesítő lesz. Ezt elkerülendő létezik egy úgy nevezett mobil-etikett. Te ismered?

Színházban és moziban: Az egyik legidegesítőbb dolog a világon, mikor te épp a filmet vagy a színészeket néznéd, és közben a melletted ülő illető a telefonját nyomogatja az egész előadás alatt. Ilyenkor illik kikapcsolni a telefont, hiszen még a rezgés és a világítás is nagyon zavaró lehet egy sötét teremben. 1,5-2 órát bírjon ki mindenki a telefonja nélkül, hisz elvleg azért váltott jegyet, hogy az előadást nézze, nem pedig, hogy telefonozzon. Azt odakint is lehet.

Randin, étteremben: Nem illik ilyen helyen telefonálni, hisz nem csak a veled szemben ülőt, hanem a környezetedben lévőket, sőt, még a pincéreket is zavarod vele. Te sem vennéd jó néven, ha egy randin a szemben ülő egész végig a facebook-ját vagy az üzeneteit csekkolná, így te se tedd. Ha fontos hívást vársz, előre figyelmeztesd a partneredet és amikor befut, elnézést kérve hagyd el az éttermet arra az időre míg beszélsz. Ezen kívül mindenképp fogd rövidre, hiszen nem illik megváratni senkit sem.
Ugyanez vonatkozik az sms-re is. Kérj elnézést és írd meg a választ, nem kell kimenni. De semmiképp se próbáld meg az asztal alatt bepötyögni a választ, mert az nagyon bunkó dolog.

Nyílvános helyeken: Ezeken a helyeken igyekezz halkan beszélni a telefonon, és mindog tarts kellő távolságot az emberektől. A te ügyed nem tartozik rájuk. A múzeumokban, galériákban némítsd le inkább a készüléket és ha ilyenkor hívnak inkább menj ki arra a pár percre.

Ünnepélyeken: Esküvőn, diplomaosztón vagy születésnapon, nem épp a legszerencsésebb ha a pohárköszöntő közben szólal meg a telefonod. Itt is célszerű lenémítani, hiszen azért vagy ott, hogy mások boldogságát ünnepeld és közben telefonon csacsogni ennek az egyik legrosszabb módja.

Persze vannak vészhelyzetek és kivételes alkalmak, amikor meg lehet szegni a fenti "szabályokat", de az, hogy kiposztolj valamit a facebook-ra, mert sürgősen meg kell osztanod a haverokkal nem tartozik ezek közé. Gondolj mindig bele téged mennyire zavarna, ha a melletted lévő ember ugyanazt csinálná, amit te tenni készülsz és ha csak egy kicsit is, akkor inkább ne tedd.

Forrás és fotó: .today.com

Írta: Molnár Adrienn