Jump to content

Tévedések testünkről I.

2014. 10. 26. 16:07

Biztos titeket is óva intettek gyermkként a teli hassal való úszástól, illetve, hogy az alkohol hatására az agysejtjeink elpusztulnak. Hát, mint kiderülni látszik ezeknek a dolgoknak a fele sem igaz.

Az alkohol pusztítja az agysejteket, melyek nem nőnek vissza: Az alkoholnak számtalan kellemetlen hatása és mellékhatása van, az agysejtek pusztulása azonban nem tartozik ezek közé. Ehhez legalább annyit kellene inni, hogy kómába essünk. Ráadásul az is tévedés, hogy nem nőnek új agysejtjeink. Bebizonyították ugyanis, hogy születésünk után is alakulnak ki új összeköttetések az agyunk területén.

Csak 5 érzékünk van: Ez is nagy tévedés, hiszen az 5 alapvető (látás, hallás, szaglás, ízlés és tapintás) mellett még nagyon sok érzékkel rendelkezünk. Van időérzékünk, egyensúlyérzékünk, gyorsulásérzékünk, fájdalomérzékünk, hőérzékünk, éhség- és szomjúságérzékünk, teltségérzékünk, nyomásérzékünk, valamint vizelési- és székletelési érzékünk is, sőt képesek vagyunk még a vér szén-dioxid szintjét is érzékelni.

Az úszás előtti evés izomgörcsöt okoz: Nem növeli ugyanis az izomgörcs esélyét, ha teli hassal merültök el a medencében. Épp ezért, hacsak nem teli szájjal ugrotok a vízbe, a fulladás veszélye sem áll fent. Ugyanakkor alkoholt ne igyatok, mert a szeszes ital fogyasztás és a görcs kialakulása közt bizony van összefüggés.

A gyakori borotválkozás erősíti a szőrt: Egyáltalán nem lesz erősebb, csak ti érzitek úgy, hiszen a hosszabb, elvékonyodó végű, hajlékony szőrszálaknál keményebbnek tűnnek, és jobban is szúrnak borostaméretű szőrszálak. A tévhit onnan is eredhet, hogy legtöbben a kamaszkor elején kezdünk borotválkozni, amikor még puhábbak a szőrszálaink, az erősebb szőrzet megjelenése azonban a felnőtté válás velejárója, és nem a borotva hatása.

Forrás és fotó: szeretlekmagyaroroszag.hu

Írta: Molnár Adrienn