Jump to content

Őszi finomság - sütőtökös pogácsa

2014. 10. 26. 11:16

Igen, most már kijelenthetjük, hogy itt az ősz. És mint minden évszaknak, ennek is megvannak a saját finomságai, melyek csak ilyenkor az igaziak. Itt is van az ősz egyik legfinomabb pogácsája, a sütőtökös pogácsa és annak egyik elkészítési módja.

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt,
1 csapott mk szódabikarbóna,
1 csapott tk só
tört színes bors ízlés szerint
125 g reszelt cheddar sajt
1 dl tejföl
250 g sütőtökpüré
100 g puha vaj

Elkészítés:
Összekeverjük a száraz hozzávalókat. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a többi alapanyagot, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
TIPP: A tököt kihűtve adjuk hozzá, mert így az elpárolgott gőzök miatt kevesebb a nedvességtartalma.

A tésztát hűtőben 3 órán át pihentetjük. Lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy kicsi pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. A tenyerünk élével sodorjuk meg a pogácsákat, így magasabbak lesznek.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, vízzel, vagy felvert tojássárgával átkenjük a tetejüket. 180 fokos, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük a pogácsákat.

Előkészítés: 40 perc (tök sütése)
Elkészítés: 60 perc

Forrás és fotó: ritakonyhaja.hu

Írta: Molnár Adrienn