Jump to content

Esküvői hagyománymustra I.

2014. 10. 26. 15:52

Ősszel is, mint minden évszakban virágzik az esküvűi biznisz, melyben, ha minden jól megy, minden pár részt vesz életében legalább egyszer. Persze, mint minden ünnepnek, így ennek is vannak különböző szokásai. Ha nem ismerndé ezeket és a történeteiket, akkor itt a nagy alkalom.

Fehér ruha: Először Viktória királynő rendelt magának esküvőjére fehér ruhát, mikor Albert herceggel házasodott. Azóta terjedl el az esküvőn a fehér ruha viselése a menyasszony számára. Addig egyszerűen csak a legszebb ruhájukat vették fel az ifjú arák.

Vőfély: Az a násznagy, aki a szöktetés során a legügyesebbnek bizonyult, ő lett a vőfély, vagyis a "legjobb férfi".

Menyasszonyi csokor: Ez a csokor eredetileg nem virágból, hanem gyógynövényekből, fokhagymából és rozmaringból készült. Célja az volt, hogy távol tartsa az ártó szellemeket.

Torta: A napjainkban is esküvői alapkelléknek számító emeletes torták népszerűsége egy középkori csókjátéknak köszönhető. A középkori Angliában a vendégek a süteményeket egymásra halmozták, és az ifjú párnak az egyre magasabb esküvői sütemény halom felett kellett megcsókolniuk egymást.

Küszöb fölött való cipelés: Az ókori római férjek azért vitték át ifjú feleségüket a házuk küszöbén, hogy megvédjék őket a padlóban rejtőző démonoktól.

Forrás és fotó: fmcafe.hu

Írta: Molnár Adrienn