Jump to content

Hogyan legyen kétnyelvű a gyermek?

2014. 10. 25. 20:56

Egy gyermeket kétnyelvűnek nevelni nagy kihívás. Sok következetességgel jár és még több odafigyeléssel, de hosszú távon megéri. Ha nem tudod, hogyan csináld adunk néhány tanácsot.

Kétnyelvűnek lenni, azt jelenti (a szűkebb értelemben), hogy a gyermek két nyelvet beszél anyanyelvi szinten. Ma már, mikor az oktatásban és a megélhetésben nagy szerepe van a nyelveknek, nagyon fontos tényezővé vált, hogy az ember minél előbb elkezdjen nyelvet tanulni.

A nyelvek elsajátítása kisgyermekként a legkönnyebb, hisz ilyenkor az agyunk még mindent úgy szív magába, mint a szivacs. Kétnyelvű családokban, ahol az egyik szülő másmilyen anyanyelvű, mint a másik könnyű a gyermeket kétnyelvűnek neveleni, mert gyakorlatilag nincs nagyon más választás. Így van ez akkor is, mikor külföldön él a család.

Azonban idehaza, úgy hogy mind a két szülő magyar, egy kicsit nehezebb a dolog. Először is, az egyiküknek (legalább) felső fokon kell beszélnie az adott nyelvet. Innentől pedig csak következetesség kérdése. Az a fél, aki idegen nyelven fog a gyermekkel kommunikálni, az tegye mindig így. Soha ne essen ki a "szerepéből". Ő beszél a gyermeknek például angolul, folyton, a másik fél pedig magyarul, szintén folyton. Így a gyermeknek is könnyebb.

Ha sikerül mindenkinek tartania a szerepét, akkor ajánlatos még ha a szavak használatában is következetesek vagyunk. Ne használjunk szlengeket vagy szinonímákat, hisz ezek nagyon könnyen megzavarhatják a kicsit. Próbáljunk meg mindent egyféleképpen nevezni. Legalábbis az elején.

Ha a gyerektől angolul kérdezünk, de ő magyarul válaszolna, akkor is tartsuk magunkat az eredetihez és angolul folytassuk a kommunikációt vele. Bármilyen más esetben, mikor a harmadik fél is ott van és őt érintő mondatokat kell mondanunk az mondhatjuk magyarul is akár. Hiszen a gyerek hozzászkott, hogy az a bizonyos harmadik az hozzá is magyarul beszél.

Fontos még az is, hogy ne tartsunk órákat a gyerkenek. Nem megtanítani kell a nyelvet neki, hanem olyan környezetbe helyezni, ahol azon a nyelven beszélnek hozzá.

Persze mindehez nagy elszántság és fegyelem szükséges, mind a két szülő részéről. És nem utolsó sorban egyetértés is, hogy ténylegesen ezt akarják-e csinálni. A végeredmény a gyerek számára mindenképpen kfizetődik, hiszen anyanyelvi szinten beszél majd egy másik nyelvet, melynek a későbbiekben nagyon nagy hasznát fogja venni.

Forrás és fotó: okosgyerek.postr.hu

Írta: Molnár Adrienn