Jump to content

Ünnepeink - Halloween

2014. 10. 24. 20:47

A Halloween ugyan nem tipikus ünnep nálunk, de mivel ma már mindent átveszünk az Egyesült Államoktól, így szépen lassan sikerült ennek is beférkőznie a magyar ünnepek közé. De vajon tudjuk-e, honnan is származik ez a különös hagyomány? Ha nem, akkor itt az ideje egy kicsit többet megtudni róla.

Persze a Halloween nálunk még nem ugyanolyan, mint Amerikában. Még a gyerekek nem járnak az utcán csokit vagy csalunk jelmondattal csokoládét és cukorkát gyűjteni. De azért szépen lassan betekergőzött ide is, és még ugyan csak halloweeni bulik formájában van jelen, de azért jelen van.

A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep. Összemosódik benne a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe és a Parentalia, a holtak tiszteletének szánt nap, a Lemuralia ünnep, amelynek során az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit, valamint a pogány kelta samhain ünnep, amit október 31-én tartottak. A druidák hite szerint a szellemek, azok közül is inkább a gonoszak, ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból.

A belülről világító töklámpás lett az idők folyamán Halloween legfontosabb kelléke, illetve tradicionális szimbóluma. A kivájt töklámpás angol elnevezése „Jack O'Lantern, azaz Lámpás Jack” vagy „carved pumpkin”. Ezeket a lámpásokat általában a gyerekek faragják némi szülő segítséggel és közösen díszítik fel a házat is az estére.

A Halloween nagyon fontos ünneppé vált Észak-Amerikában, azonban az egyre féltő szülők miatt mára kezd visszaesni a népszerűsége, ugyanis egyre kevesebb gyermeket engednek el este a városban cukorkát gyűjteni. Bár nem jellemző ilyenkor a gyermekek bármilyen módon történő attrocitása a szülők félelme azért nem megalapozatlan. Inkább otthon, vagy baráti körben ünneplik ma már a Halloween-t.

Ugyanakkor minden év október 31-én megrendezik a New York’s Village Halloween Felvonulást New York Greenwich Village városrészében. A több mint egy mérföld (1,6 km) hosszan haladó, ötvenezer jelmezes résztvevő – táncosok, művészek, cirkuszi előadók, zenekarokat és színészeket szállító kocsik – évről évre kétmillió nézőt vonz a helyszínre, és körülbelül százmillióan követik a tévében.

Forrás és fotó: minalunk.hu

Írta: Molnár Adrienn