Jump to content

Hungarikumok VII. - Herendi porcelán

2014. 10. 20. 21:22

Hazánk egyik legnagyobb és legismertebb export cikke a Herendi porcelán, mely külföldön is ép oly kedvelt, mint idehaza. A magyar „fehér arany” története egészen 1826-ig nyúlik vissza, mikor is megalakult a Herendi Porcelángyár.

A gyárat Stingl Vince alapította, aki Bécsben tanulta ki a porcelánkészítés fortélyait. Tőle vette át később Fischer Mór, kinek vezetése alatt Herend virágkorát élte. Majd 1815-ben eljött a várva várt siker, mikor is a londoni világkiállításon vehetett részt a porcelán, ahol Viktória királynő azonnal beleszeretett és rendelt is egy pillangós, bazsarózsás készletet. Ezt a mintát róla nevezték el később Viktória mintának. Ennek a mintának egy modernebb változatával ellátott készletet kapott ajándékba Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjük alkalmából 2011-ben. A porcelángyár következő nagyobb elismerése az 1933-as chicagói világkiállítás, mellyel a termék meghódította a tengerentúlt is. A siker azóta is töretlen és egyre nagyobb méreteket ölt.

A Herendi porcelánt régen is, akárcsak ma, birtokolni kiváltság volt, rangot és értéket jelentett. Darabjai ma sem olcsók, de tartósságuk és szépségük miatt megéri beszerezni egy kisebb készletet, még akkor is, ha csak a vitrin dísze lesz.

A manufaktúra egy része ma már látogatható, és tökéletes fedett programot biztosít családoknak, és mindazoknak, akik szeretik a szépet és meg szeretnék ismerni hazánk egy kis darabját.
A megváltott jegyek tartalmazzák a múzeum és a mini manufaktúra látogatását idegenvezetéssel, valamint egy kupont, amit az épület kávéházában tudunk beváltani, ahol kortyolhatunk párat az értékes csészék egyikéből. Az idegenvezetés a mini manufaktúrában kezdődik, ahol megismerhetjük a hungarikumok között megtalálható porcelánkészítés lépéseit, nem üvegfal mögül.

Beszélgethetünk az ott dolgozókkal és megtudhatjuk, hogy nem is olyan egyszerű a Herendi porcelánkészítés, mint amennyire annak látszik. Sőt egy kicsit magunk is gyúrogathatjuk a nyers masszát. A vezetés végén pedig sétálhatunk egyet a múzeumban, ahol megcsodálhatjuk a gyár által készített csészéket, vázákat és étkészleteket, többek között azokat, melyek a világkiállításokra készültek.

Forrás és fotó: herend.hu

Írta: Molnár Adrienn