Jump to content

Filmes kisokos - a faterfilm

2014. 10. 20. 22:24

Minden évben sok új szó keletkezik. Gondoljunk csak a "likolni" kifejezésre, mely nem is olyan régen leletkezett a facebook hatására. A faterfilm is egy ilyen új, nemrég született filmes műfaji kifejezés. Hogy milyen filmeket takar? Ha nem tudod, olvass tovább.

Ahogy a nevében is benne van, ezek olyan filmek (legtöbbször akciófilmek), melyekben egy annyi idős színész játsza a főszerepet, aki az apánk lehetne.

A faterfilmek az utóbbi 2 év termései és azért alakultak ki mert a régi nagy sztárok ugyan megöregedtek, de ezt nem veszik tudomásul és még mindig akciófilmekben játszanak. Innen pedig nem nehéz belőni a kategóriát, pláne ha tudjuk a jellemző vonásokat:
- mindig van egy ex, (ex cia, ex katona, ex kommandós) öregebb figura
- mindig elrabolnak vagy menigölnek egy általa szeretett embert (esetleg állatot)
- mindig van egy fiatalabb társa/ellensége, aki a végén mellé áll
- a fiatalabbat mindig alkalmatlannak állítja be - legalábbis az elején

Ezek a filmek mind a fenti koncepciót követik. Nézzük csak meg a Feláldozhatók 4.et, az Elrabolva sorozatot vagy az új November Man-t. Ezek mind egy kaptafára készültek és mindnek hasonló a vége. Nincs új a nap alatt.

Persze valahol érthető, hogy őket, vagyis a nagy öregeket foglalkoztatja a filmipar még mindig, hiszen ők azok, akiken mindenki felnőtt és, akik akkor is tömegeket vonzanak a moziba, ha amugy a film csak egy Zs kategóriás akció lenne. Persze ettől függetlenül ezek is lehetnek jók, már ha az ember el tud vonatkoztatni bizonyos dolgoktól.

Forrás és fotó: dailymail.co.uk

Írta: Molnár Adrienn