Jump to content

A tudatos álmodás

2014. 10. 19. 19:35

Láttátok az Eredet című filmet? Ha nem, nézzétek meg, mert most arról a dologról fogunk kicsit mélyebben szót ejteni, ami ennek a filmnek az alapja, vagyis a tudatos (éber) álmodásról.

A tudatos álmodás (éber álmodás, irányított álmodás, lucid dreaming) lényege, hogy az álmodó tisztában van azzal, hogy éppen álmodik, és tulajdonképpen az álom bármely elemét képes befolyásolni, megváltoztatni.

Szakemberek szerint ez a képesség (még akkor is, ha valójában tanulható) azt mutatja, hogy az érintett a valóságban, álmon kívül is jobban használja az agyát. Az éber álmodók ugyanis jobban figyelnek a részletekre, és képesek észrevenni az álom esetleges logikátlanságait.
"Az éber álom lényege, hogy az egyén képes túllépni azon, hogy éppen álmodik, és felismerni azt, hogy ez egy megváltozott tudatállapot" - mondta dr. Patrick Boourke, a tanulmány vezető szerzője. "Ugyanez a kognitív képesség szükséges ahhoz, hogy valaki hatékony legyen a problémamegoldásban és képes legyen a megszokott sémákon túl is gondolkodni."

A tudatos álmodás a szakemberek szerint tanulható, és többféle módszer létezik az elsajátítására. Az egyik, és ez a leggyakrabban alkalmazott módszer, miszerint ha képesek vagyunk kritikusan viszonyulni az éppen aktuális tudatállapotunkhoz (például megkérdezzük magunktól, hogy most épp álmodunk-e vagy sem), akkor ezt az álomállapotra is át tudjuk vinni, vagyis előbb-utóbb képesek leszünk felismerni azt, hogy álmodunk.
Az érzékelés tökéletesen valósághű lehet. A látvány, hang, íz, szag, tapintás elevensége teljesen megtéveszthetné az alanyt, ha nem tudná, hogy csupán álomról van szó. Az éber álom visszaemlékezés után sokkal valóságszerübbnek tűnik, mint a hagyományos álom.

Ha pedig már megtanultunk tudatosan álmodni, akkor íme pár hasznos tanács. Léteznek az ébredést elősegítő, és a tudatos álmot meghosszabbító technikák is. Ha az álmodó elvesztené az uralmát az álom felett, vagy bármilyen oknál fogva fel akar ébredni, elég ha fixálja a tekintetét. Ezzel a valóságban megszünteti a szem REM-mozgását, és felébred. Ezen kívül a helyváltoztatás is segít, de ehhez külső segítség szükséges. Ha viszont úgy érzi, hogy közeledik az ébredés, elég ha álmában körbeforog párszor, ez általában segít meghosszabbítani a tudatos álmot.

Forrás és fotó: cupp.hu

Írta: Molnár Adrienn