Jump to content

A 40 féle gyümölcsöt termő fa

2014. 10. 19. 21:58

Egy különleges eljárás során létrehoztak egy olyan fát, mely gyakorlatilag egész évben terem. Méghozzá negyven féle különböző gyümölcsöt. Hogy hogyan is lehetséges ez? Hát nem könnyen, de a létrehozó Sam Van Aken beavat minket ennek az eljárásnak a mikéntjébe.

Sam Van Aken, a Syracuse Egyetem művészeti professzora hosszú évek munkájával fejlesztette ki beoltással és keresztezéssel azt a különleges hibrid fafajtát, mely 40 féle csonthéjas gyümölcsöt terem. A fa egyik ágán barack, a másikon cseresznye, a harmadikon szilva, nektarin, vagy épp mandula terem.

„Egy hibrid fa kifejlesztéséhez öt évre van szükség”, mondja Sam Van Aken professzor, aki 2008-ban kezdett bele ebbe a különös elfoglaltságba. A furcsa ötlet onnan jött, hogy akkoriban akartak bezárni egy őshonos fákkal foglalkozó mezőgazdaságot, mely magában foglalta az ott lévő gyümölcsös gondozásának leállítását is. Ezzel pedig több száz őshonos fafajtát ítéltek volna kipusztulásra.

A professzor az évek során már 16 darab ilyen fát hozott létre, melyek mindegyikét elajándékozta, múzeumoknak, kutatóntézeteknek vagy épp alapítványoknak. Tervezi, hogy létrehoz egy gyümölcsökertet, mely csak ilyen fákból fog majd állni. A fa amúgy különleges látványt nyújt, hiszen tavasszal mnden ágán más és más színű virág nyílik, majd a nyári hónapokban minden ágán más gyümölcs jelenik meg. Legyen szó barackról, manduláról vagy akár szilváról.

Gondoljunk csak bele, ha sikerül ezt nem csak csonthéjas gyümölcsökkel létrehozni, akkor nagyon sok helyet és időt is megspórolunk a gazdáknak. Nem lesz gond a fajok kipusztulása, sem az, hogy hova is ültessük a barackfát a kertben. Ezenkvíül pedig a szegényebb országoknak is nagy segítséget jelentene.

Forrás és fotó: larbredesindes.blogspot.hu

Írta: Molnár Adrienn