Jump to content

Táplálékkiegészítő – barát vagy ellenség?

2014. 10. 18. 16:00

Élete során biztos már mindenki kipróbált pár táplálékkiegészítő készítményt, legyen az akár izomnövelő, fogyasztó vagy tömegnövelő, csak, hogy a kívánt hatást gyorsabban elérje. Ám ezek szedése gondos körültekintést igényel, hiszen némelyik többet árt, mint használ.

A gyártók azt az alapvető emberi tulajdonságot tartják szem előtt, miszerint mindenki lusta. Vagyis a legkevesebb energia ráfordítással akarják elérni azt, amit csak komoly munkával lehetne normálisan. A gyorsabb hatás érdekében pedig képesek az előírt adag többszörösét is bevenni, csak abba nem gondolnak bele, hogy a túladagolással akár épp az ellenkező hatást is elérhetik.

Ez a probléma leginkább a testépítőket érinti, hiszen ők egyszerre akár több ilyen kiegészítőt is szednek, legyen szó fehérjeporról, erőnövelőről, hormontermelést szabályzó készítményekről. Ha pedig ezek mindegyike tartalmaz valamiféle vitamint és még mellé esetleg szedünk bármilyen egyéb formában is vitamint, annak komoly túladagolás lehet a vége. Ezen kívül a mértéktelen fehérje fogyasztás károsíthatja a veséket és még hízol is tőle, hiszen a szervezeted nem tudja felhasználni.

Igazi nagy bajt mégis inkább az anabolikus szteroidok okoznak, melyek csökkentik a nemi vágyat és végső esetben impotenciát okoznak, valamint ödéma, májdaganat és magas vérnyomás is szerepel azon a bizonyos betegtájékoztatón mellékhatásként.

Fontos tehát, hogy mit veszel be. Válaszdinkább a minőséget, még akkor is, ha ennek ára van. A minőségi termékek szavatolják, hogy használatuk nem károsítja a szervezetet. Persze csak akkor, ha az előírásnak megfelelően szeded őket.

Forrás és fotó: gyógyszernélkül.com és nutrilab.hu

Írta: Molnár Adrienn