Jump to content

Az ételnyomtatásé a jövő?

2014. 10. 18. 15:52

Vannak, akik szeretnek a konyhában sürögni-forogni, és vannak, akik nem. Ez utóbbiaknak az életét lesz hivatott megkönnyíteni a 3D-s ételnyomtatás. Mely már a nem is olyan távoli jövő zenéje.

A 2013-as Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n már bemutatta, hogyan is működnek az ételeket nyomtató 3D-s printerek. A nyomtatott ételeket szintenként szintetizálja a nyomtató, alapanyagként pedig kis kazettákban tárolt különféle porokat és olajokat használ. Ez a megoldás a fejlesztők szerint véget vetne a pazarlásnak, hiszen a porok akár 30 évig is tárolhatók, nem romlanak vagy penészednek meg.

A 3D-s ételnyomtatás pedig rendkívül gyorsan fejlődik, már elkészült az első csokoládé nyomtató gép, de ezenkívül a fejlesztések nem állnak meg és már tudunk tésztát és pizzát is nyomtatni különböző porokból valamint olajokból.

Hogy ízre milyen, azt senki ne kérdezze, hiszen erről nagyon hallgatnak és csak a nyomtatót kezelők tudják. Már ha ők meg merték kóstolni a kreálmányukat.

A háromdimenziós ételnyomtatás technológiáját eredetileg a NASA fejlesztette ki az asztronauták számára. Mivel a kis tárolók, mint már említettük 30 évig képesek tárolni az alapanyagokat, így hosszabb űrutazás során is lehetne használni őket. Valamint lehetővé teszik azt is, hogy az országok készleteket halmozzanak fel, és ezt használják fel egy esetleges éhínség idején.

(A képen nyomtatott cukorkákat látunk.)

Forrás és fotó: metafolk.hu

Írta: Molnár Adrienn