Jump to content

Az emberi test furcsaságai II.

2014. 10. 18. 14:29

Előző részünkben összegyűjtöttük azokat a furcsa jelenségeket, melyeket a testünk produkál, és nehezen tudjuk megmagyarázni. Most pedig lássunk még pár példát ezekre a furcsaságokra.

A szervezetünk képes aszpirint előállítani: A legújabb kutatás szerint a szervezet képes növényekből szalicilsavat előállítani, amely az aszpirin fájdalomcsillapító és gyulladásgátló komponense. Ezt úgy teszi, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található benzoesavat alakítja át.

Nyelved mintázata egyedi: Persze nem csak a tiéd, hanem mindenki másé is. Csak úgy, mnt az újlenyomat ez is teljesen egyedi, és ezáltal elég nehéz lenne hamisítani. Mivel a nyelvünk egyénenként változó szerkezeti és alaki sajátosságokkal is bír, ezért akár személyazonosításra is alkalmas lenne. Már felmerült a gondolata egy háromdimenziós nyelv adatbázis létrehozásának is.

Testünk világít a sötétben: Persze nem annyira, mint a szentjánosbogaraké, de mi is rendelkezünk némi fénykibocsátó képességgel. Japán tudósoknak sikerült, olyan érzékeny kamerát készíteniük, mellyel sikerült felvételt is készíteni erről a jelenségről, mely amúgy szabad szemmel nem látható.

Az emlékezést segítik bozonyos testtartások: Agyunk az eseményeket a hozzájuk kapcsolódó érzésekkel és mozdulatokkal együtt tárolja el. Mint egy egységcsomag: érzés, történet, színek, illatok, mozdulatok. Gyorsabban és tisztábban emlékszünk bármire, ha ugyanabban a pózban vagyunk, melyben az eseményt átéltük.

Ezen furcsaságokat nehezen lehetne jól megymagyarázni, az orvostudomány egyenlőre nem is képes rá. Így csak találgatni lehet miért is vannak. Minden esetre néha jól jöhetnek, ha például elfelejtettük az esküvőnk dátumát.

Forrás és fotó: index.hu

Írta: Molnár Adrienn