Jump to content

A kávé jótékony hatásai

2014. 10. 17. 20:12

Vannak, akik szeretik, mások pedig még a szagát sem bírják elviselni, de egy dolgot mindenképp kijelenthetünk, hogy a kávéfogyasztásnak bizony vannak jótékony hatásai. Hogy mik is ezek, az most kiderül.

Köztudott, hogy a kávé élénkíti az embert. Fogyasztását követően a benne található koffein bejut a véráramba, ezáltal serkenti az idegrendszert és gátolja a fáradtságot jelző anyagok haladását a szervezetben. Fogyasztásával javul a teljesítőképességünk és a koncentrációnk, valamint a memóriánk is.

Emellett kutatások bizonyítják, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a kettestípusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát valamint a különböző szívbetegségek és daganatok kialakulása ellen is jó hasznos lehet. További pozitív tulajdonságai közé tartozik még az epe és a máj működésének javítása és az emésztésre gyakorolt jótékony hatása.

A kávé a sportolók számára is hasznos, hiszen pozitívan hat az izmok működésére és ez által javulhat a sportteljesítményünk is.

Ezt a sok pozitív tulajdonságot figyelembe véve pedig jobban tesszük, ha minden reggel megisszuk a kis feketénket. Ám mint minden dolognak, ennek is megvannak a veszélyforrásai, így fontos a mértéktartás, mivel felgyorsítja a szívverést és ez által megnöveli a vérnyomást is, ami súlyos gondokhoz vezethet.

Forrás és fotó: hir.ma

Írta: Molnár Adrienn