Jump to content

Horrorfilmek alapjai - Dibbuk doboz

2014. 10. 16. 16:38

A következő tárgy, melyet bemutatunk nem más mint a hírhedt Dibbuk doboz. Erről is készült nem is olyan régen egy film, mely a Démoni doboz címet viselte, mely már önmagában hátborzongató. De persze e tárgy mögött is van egy még ennél is érdekesebb történet.

A dibbuk doboz az ősi, zsidó hagyományok szerint egy olyan eszköz, amelyet a démonűzések során használtak. Ebbe a dobozba száműzték azokat a lényeket, amelyeket sikerült kiüldözni a halandókból.

A doboz töténete a Második világháborúban kezdődik, ahol is egy zsidó hölgy birtokában volt. Ő ezt és egy pár elemet hozott el a lakásából a nácik elől menekülve. Majd a hölgy 103 éves korában meghalt és a dobozt, végakaratát figyelmen kívül hagyva az unokái árverésre bocsátották.

(A hölgy azt akarta, hogy a dobozt vele együtt temessék el, de ez ellent mondott a zsidó temetkezési szokásoknak.)

Az árverésen végül Kevin Mannis műkincsgyűjtő tulajdonába került, aki gyanútlanul vitte haza a csodás tárolóeszközt, melyet üzletének alagsorában helyezett el. Renoválása után túl akart adni rajta, de más elfoglaltsága miatt az eladóra bízta, hogy fényesítse ki a dobozt, aki végül ki is nyitotta. Néhány óra múlva Kevin visszatért az üzletbe, ahol az eladót egy sarokban kuporogva és sírva találta, az alagsorban pedig az össze villanykörte és fénycsű kiégett, valamint rettentő macskapisi szag uralkodott.

Ekkor Kevin úgy döntött, hogy túlad a dobozon és édesanyjának ajándékozta, akit másnap a doboz mellett találtak mozdulatlanul. A hölgy szívinkfartust (agyvérzést - nem tudni pontosan) kapott. Kórházba kerülése után pedig csak azt hajtogatta, hogy nem tetszik az ajándéka. Miután Kevin visszavette az ajándékot próbálta továbbadni testvéreinek, de mind különös rossz érzésről számoltak be, ezért visszaadták. Ezután a tulajdonos úgy döntött megpróbálja eladni. Egy idősebb pár meg is vette, de ők is pár nappal később visszavitték az üzletbe, mondván, hogy rossz érzésük támadt tőle.

Mivel sokszori próbálkozás után sem sikerült megszabadulni tőle, így Kevin hazavitte a dobozt. Attól a naptól kezdve pedig rémálmok gyötörték. De nem csak őt, hanem a nála vendégeskedőket is, mindenkit ugyanaz az álom. Mikor ez kiderült Kevin meghírdette a dobozt az eBay-en. Nem árult zságbamacskát, leírta az összes történést attól kezdve, hogy a bozot megvette az aukción. Persze így is volt, aki megvette. Iosif Nietzke volt a vásárló, aki pár nap múlva újra meghírdette a eBay-en.

A démoni tárgyat végül Jason Haxton vásárolta meg, aki könyvet is írt a doboz erejéről. Ez a könyv az alapja a Démoni doboz című filmnek. Legutolsó források szerint a doboz még mindig az ő birtokában van.

Forrás és fotó: paranormal.com

Írta: Molnár Adrienn