Jump to content

Háziállat panelban?

2014. 10. 16. 13:10

Sokan úgy gondolják, hogy háziállatot mindenhol lehet tartani. Ami valahol igaz is, de azért egy panellakás 30-50m2-én nem igazán lehet mindent tartani. Persze meg lehet próbálni, de nem ajánlatos. Adunk pár tippet, milyen állatokat is lehet könnyen ekkora helyen is tartani.

Kutya: A legtöbben kutyát tartanak panelban. Ennek persze megvan a hátránya, már a zajon kívül, mégpedig, hogy naponta minimum kétszer le kell vinni sétálni, hogy elvégezze a dolgát. Ezenkívül nagytestű kutyát, vagy hosszúszőrűz szintén nem ajánlatos tartani, hiszen vedlési időszakban komoly problémáink lehetnek a takarítással. Persze, aki be tudja vállalni a napi sétákat és a folyamatos törődést, az nyugodtan tarthat kutyust, de előtte mindenképp mérlegelni kell.

Macska: Macskát gyakorlatilag mindenhol lehet tartani, panelban viszont nem ajánlatos, pláne nem ha a második emelet fölött lakunk. A macskáknak ugyanis megvan az a kicsit sem szép szokása, hogy felmásznak az ablakpárkányra, hogy onnan leskelődjenek, és ez nagyon gyakran lepottyanással jár. Ezért is, aki erre adja a fejét az mindenképpen fokozatosan figyeljen szellőztetésnél, illetve a bejárati ajtón való közlekedésnél. A macskák ugyan nem igényelnek annyi törődést, mint a kutyák, de azért ők is élőlények, nekik is kell enni adni rendszeresen, valamint az almukat is gyakran kell cserélni.

Vadászgörény: Ez a kis állat egyre elterjedtebb az állatszertők és tartók körében. Egy kisebb lakásban, szaga miatt nem érdemes tartani. Kivéve, ha egész nap nyitva lehet mellette az ablak. A görény tartásához csak egy ketrecre van szükség, illetve a csemegére, amit megeszik. Viszont tudni kell, hogy gyakorlatilag csak húson él, így tartása költségessé válhat.

Hörcsög, tengerimalac, törpenyúl: Kis lakásban is tökéletesen tartható, hiszen csak a terrárium/ketrec fogalalja a helyet. Takarítani könnyű és nem igényel túl nagy törődést, magában is elvan egész nap. Pláne ha veszünk neki kereket, amiben futhat.

Állatot tartani sosem egyszerű. Mielőtt rohannánk a legközelebbi állatkereskedésbe beszerezni az új kedvencünket, előtte számos dolgot mérlegeljünk, hiszen egy állat élete végéig velünk marad. Tudunk-e rá elég időt szánni és anyagilag s bírni fogjuk-e?

Forrás és fotó: eoldal.hu

Írta: Molnár Adrienn