Jump to content

Memóriafejlesztő tippek III.

2014. 10. 15. 14:41

A memóriazavar egy tipikus esete, mikor nem emlékszünk, hogy megtettünk-e valamit, vagy csak meg akartuk tenni? Biztos mindenki fordult már vissza a lakásba, hogy tényleg lekapcsolta-e a lámpát, vagy csak gondolt rá, hogy lekapcsolja. Ennek kiküszöbölésére is megvan a módszer.

Ez a tipusú memóriazavar minden esetben a rutinszerűen végrehajtott cselekvéseknél fordul elő. A ritkán elvégzett dolgok esetében az agyunknak nincs viszonyítási alapa tegnapról, vagy egy órával ezelőttről, ezért nem is érezhetjük úgy, hogy ezt már megtettük.

A leküzdésének egy jó módja a zárólista készítése.
Ebben az esetben, azokat a dolgokat, melyeket gyakran felejtesz el, egy kis post-it-re felírod és kiragasztod valahova az ajtó mellé. Ilyenkor kifelé menet mnden esetben vethetsz rá egy pillantást és végigjátszhatod, hogy tényleg megtörtént-e. Ha valamelyikben nem vagy biztos, akkor pedig bátran fogdulj vissza és nézd meg.

A másik jó módszer, hogy megpróbálod bevonni az agyad a folyamatokba és tudatosan megpróbálsz emlékezni arra, hogy mit tettél már meg. Jó ha van egy sorrendja a feladatoknak. Például a tv kikapcsolása után bekapcsolod az üzenetrögzítőt, majd a villanyt le. Ha sorrendet állítasz fel akkor soha semmi nem fog kimaradni és nem ég le véletlen a könyha, mert bekapcsolva hagytad a sütőt.

Forrás és fotó: impressmagazin.hu

Írta: Molnár Adrienn