Jump to content

Ökológiai lábnyom

2014. 10. 14. 20:24

Mikor világunk hanyatln egyre gyakrabban halljuk azt a kifejezést, hogy őkológiai lábnyom. De, hogy ez mit is jelent azzal csak nagyon kevesen vannak tisztában. Ezért is szeretnénk egy kicsit megmagyarázni ezt az első hallásra elég zavaró kifejezést.

Az ökológiai lábnyom egy erőforrásmenedzselésben és társadalomtervezésben használt érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez.

Minden emberi tevékenység használ földterületet, vagy halászati területet. Az ökológiai lábnyom ezeknek a területeknek az összessége, mely hat tényezőből tevődik össze:

  • szén lábnyom: A fosszilis erőforrásokból és és a kémiai folyamatokból keletkező CO2 elnyeléséhez szükséges erdőterület nagysága.
  • levegő lábnyom: Annak a területnek a nagysága, melyen a hús- és tejtermékért tartott állatok eltartásához szükséges.
  • erdő lábnyom: Az éves tüzifa, rönkfa és papíranyag felhasználás alapján becsült erdőterület.
  • halászati lábnyom: A tengeri és édesvízi fajok halászati illetve újratermelési igényei alapján számolt érték.
  • szántó lábnyom: Az emberi fogyasztásra és takarmányozásra szánt növények termesztésének terletigénye.
  • beépített területek: Az amberi infrastuktúrához szükséges területek nagysága.

Ökológiai lábnyoma minden embernek van, és lesz is mindig. A cél csupán annyi, hogy ez a lábnyom minnél kisebb legyen, hiszen akkor magmaradtahnak olyan fajok, melyek jelenleg kihalásra vanak ítélve és mi is tovább élhetünk a földön.

Jelenleg a legnagyobb lábnyommal az Egyesült Államok rendelkezik, de az Európai Unió számos országa is nagyon elöl szerepel ezen a listán. Szenecsére Magyarország a Kárpát-medence országai közül a legalacsonyabban áll, de még így is másfélszer annyit fogyasztunk, mint amennyi fentartható módon rendelkezésünkre áll.

Szerencsére a WWF munkássága segít ezen lábnyom csökkentésében és ma már számos sikert könyvelhetnek el. Többek között újra szaporodnak a tigrisek és a bölény illetve a gorilla populációk is nöcekedésnek indultak. Ha így folytatjuk talán visszakaphatunk olyan fajokat is, melyekről azt hittük örökre elvesztek.

Forrás és fotó: wikipedia.hu, wwf.org

Írta: Molnár Adrienn