Jump to content

Ajándékozási illemtan

2014. 10. 10. 12:57

Biztosan mindenki szokott adni és kapni is ajándékot, ha máskor nem is, de legalább évente egyszer: karácsonykor. Nem mindenki tudja, de az ajándékozásnak is megvannak az illemszabályai. Hogy mik is ezek?

Érdemes ezeket betartani, ha már egyszer vannak, hiszen ettől vállunk illedelmessé.

Vendégség: Ha vendégségbe mész valahova, alapszabály, hogy vinni kell valami apróságot. Ez még akkor is igaz, ha a házigazda azt mondta, nincs szüksége amúgy semmire. Ilyenkor egy kis virág a hölgyeknek, egy kis bor az uraknak, vagy csak egy doboznyi édesség lehet a legjobb választás. Ezekkel nehéz mellélőni.

Ha nem tetszik az ajándék: Reméljük nem gyakran, de néha előfordulhat, hogy olyat kapunk, ami nagyon nem a mi ízlésünk és nem tetszik. Ilyenkor is illedelmesnek kell lenni, és igyekezni kell, nem kimutatni mennyire nem tetszik az ajándék. Meg kell köszönni és értékelni kell a gesztust, hogy gondolt rád az illető.
Ennek megvan a másik oldala is természetesen, mikor mi veszünk valamit és az nem tetszik az ajándékozottnak. Ilyenkor ő is azt teszi, amit kell, vagyis igyekszik titkolni nemtetszését. De ha elég jól figyelsz, akkor láthatod, hogy nem az igazi, amit választottál, ilyenkor fel kell ajánlanod, hogy kicseréled az ajándékot, amennyiben ez lehetséges.

Ne add vissza: Bármit tehetsz, csak ezt nem! Ebbe az is beletartozik, hogy ugyan ajándékot, ha nagyon nem tetszik, akkor tovább lehet ajándékozni, csak ebben az esetben is figyelj arra, hogy akitől te kaptad eredetileg az ne tartózkodjon a közelben. Ugyan lehet, megértené, de inkább ne kockáztass.

Ezen kívül pedig ha te kapsz valamilyen ajándékot azzal foglalkoznod is kell. Mindenképp bontsd ki. Ha ruha, akkor legalább próbáld magad elé, ha könyv, lapozgasd egy kicsit, ha virág (amit ugyan férfiaknak nem szokás adni) mindenképp tedd vízbe.

Forrás és fotó: photo.elsoar.com

Írta: Molnár Adrienn