Jump to content

Memóriafejlesztő tippek I - nevek

2014. 10. 05. 09:48

Legtöbbször azért nem jegyzünk meg dolgokat, mert túl fáradtak vagyunk, vagy túl stresszesek és ezért nem figyelünk oda igazán. Amit pedig nem jegyzünk meg, azt később sem fogjuk tudni. De ezen lehet változtatni, csak annyit kell tenni, hogy formában tartod az agyad és rendszeresen különböző memóriagyakorlatokat végzel.

Kezdjük a legalapvetőbb dolognál, amit sokan képtelenek vagyunk megjegyezni, ez a másik ember neve. Hogy is hívják?

  • Bemutatkozásnál mindenki a saját nevére koncentrál ezért gyakran meg se halljuk a másik nevét. Igyekezzünk a saját nevünk mellett a másikéra is koncentrálni, de ha nem sikerült és elszalasztottuk, akkor kérdezzünk rá esetleg még egyszer, ilyenkor még nem kínos.
  • A bemutatkozást követően ismételgesd el a hallott nevet többször egymás után, hiszen ismétléssel könnyebben bevésődnek az információk.
  • Ezt követően próbáld meg valamihez társítani a nevet. Jelentése vagy hangzása alapján kösd valamilyen értelmes szóhoz. Ha az illető személyiségében fedezel fel valami nagyon jellemzőt ahhoz is társíthatod a lényeg, hogy megtedd, hiszen így még könnyebben marad meg az a fránya név.
  • A beszélgetés során gyakran szólítsd a nevén, például elköszönésnél. Ez is része az ismételgetésnek.

Ezen pár tipp használatával pedig remélhetőleg sikerül mindenkinek megjegyezni a másik nevét és nem állunk ott kukán, mikor egy óra múlva meg kell szólítani az illetőt, vagy csak meg kéne keresni Pétert.

Forrás és fotó: index.hu

Írta: Molnár Adrienn