Jump to content

Hungarikumok V. - a magyar népmese

2014. 10. 04. 18:35

Ha azt mondom magyar népmese, biztosan mindenki el tudná dúdolni vagy fütyülni a tévében oly gyakran látott Magyar népmesék című rajzfilmsorozat főcímdalát. De vajon tudjuk-e, hogy kinek a nevéhez fűződnek egyáltalán a népmesék? Ki gyűjtötte őket és hogyan maradtak fent?

A népmese a szóbeli költészet legnagyobb műfajcsoportjainak egyike. Évszázadokon át létrejött és alakult történetek, melyeknek mondanivalója valamilyen általános, örök érvényű igazság. Mivel szájhagyomány útján terjednek, így nagyon gyakran különböző tájegységeken ugyanaz a mese más-más formát ölt. Míg az egyiken a szegénylegénynek három varjú segítette útját, addig a másikon három vénasszony. Persze ez a mese csodájából semmit sem von le és mondanivalóján mit sem változtat, mégis érdekes megfigyelni ezeket a különbségeket.

A mesemondás, mint tevékenység fontos szerepet töltött be az egyén szocializációjában. Bár sajnos mivel manapság már megszűntek a szájhagyomány útján terjedő mesélések, így nagyon fontos megőrizni, lejegyezni azokat a népmeséket, melyeket nagyanyáinktól hallunk.

A népmesegyűjtés ma már komoly foglalkozás, melynek számos nagy alakja van. A leggyakrabban emlegetett Benedek Elek és Illyés Gyula mellett még sok híres írónk, költőnk szentelte idejét annak, hogy járja az országot és lejegyezze a hallott népmeséket, többek között Móra Ferenc és Arany László is. Ők nem csak megőrizni kívánták ezeket a történeteket, de forrásként is felhasználták őket későbbi műveikben.

Majd később az 1970-es években ezekből az általuk gyűjtött népmesék legjobbikaiból született meg a ma mindenki által szeretett Magyar Népmesék sorozat, melyben Szabó Gyula mesemondó narratívájával követhetjük soron a történéseket. A sorozat az évek során több díjat is elnyert és tette ismertté a magyar örökség egyik fontos darabját.

Forrás és foto: berettyohir.hu

Írta: Molnár Adrienn