Jump to content

Tényleg halott a nyomtatott könyv?

2014. 09. 30. 20:00

Az utóbbi pár évben egyre többször hallottuk vagy olvastuk, hogy lassan végleg befellegzik a papír alapú könyvek világának. Egyre több e-book olvasó jelent meg, gyakorlatilag minden hónapban új. Kezdetben ezeket csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak. Ma viszont már akárkinek lehet, hiszen az áruk csak pár könyv árával vetekszik, és mégis, rajtuk tarthatod akár az egész könyvespolcodat.

Kezdetben mindenki kíváncsian szemlélte a kis laptopra emlékeztető kütyüt, ami szöveges tartalom olvasására volt használható. Nem is igazán értettük, hogy ebben a világban, mire jó egy olyan technikai újítás, aminek funkcióját magában hordozza a már piacon lévő tablet, sőt, többet is kínál nála. Lassan viszont elterjedt a kis lapos csoda, és az emberek, leginkább a fiatalabb generáció életének része lett. Valljuk meg, megvan a jó oldala. Egyszerre több könyvet is gond nélkül magaddal tudsz vinni akárhová, nem kell a súlyukkal foglalkoznod, vagy azzal, hogy mennyi helyet foglalnak.
De azért van árnyoldala, amit csak azok érthetnek, akik szívvel-lélekkel ragaszkodnak a nyomtatott, papír alapú könyvekhez. Sokaktól hallottam, hogy az egyik ilyen hátrány pont az, ami az előnye, hogy súlytalan. Nincs meg az embernek az érzése, hogy valóban egy könyvet tart a kezében, nem lehet lapozgatni, szagolgatni. Vagyis sok olyan dologra nem jó, amire a könyvet szerető emberek vágynak. Persze aki csak olvasni szeret, annak tökéletesen megfelel, de az igazi könyvrajongónak nem. És szerencsére az ilyen emberek nincsenek is kevesen, és meg is találják a közösséget, amely támogatja a nyomtatott könyveket a mai világban.

Pár éve indult hódító útjára a könyvimádók mára nagy kedvence, a Rukkola. Hogy mi is ez? Nem, ez nem a saláta. Ez egy weboldal, ahol a papír alapú könyvek szeretői hódolhatnak szeretetük tárgyának és eközben új barátokra és persze könyvekre tehetnek szert.
A Rukkola célja, hogy a könyvek eljussanak mindenkihez, és mindenki kedvére olvashasson olyan könyveket, amiket akar, és amelyek talán már máshogy nem is kerülnének elő az alsó fiókból, vagy a padlás rejtett sarkából, csak így. Az oldal a csere szellemében működik, itt könyvet kell adnod, hogy könyvet kaphass. Ezzel a szép gondolattal pedig az évek során ez az oldal lett a könyvimádók Mekkája, és rohamos fejlődését látva az ember elgondolkodik rajta, hogy vajon tényleg halott-e a nyomtatott könyv.

Forrás és fotó: umass.edu és coloradosufievents.com

Írta: Molnár Adrienn