Jump to content

Globális Magbank, a megoldás

2014. 09. 30. 18:00

Világunk egyre csak hanyatlóban van. Naponta rengeteg hírt kapunk arról, hogy mely állatok és növények sodródtak a kihalás szélére és tűnhetnek el egyszerűen a föld felszínéről. Ha ez meg is történne, arra az esetre hozták létre a kutatók a Globális Magtár nevű helyet, ahol a világ összes növényének a magjából megtalálható pár darab.

A spitzbergáki globális magtár a világ legnagyobb magbankja, amelyet a norvég kormány hozott létre 2008 februárjában a Spitzbergákon a Norvégia és az Északi-sark között fekvő szigetcsoporton. A hegy belsejében található speciális komplexumban -18 fokon, lefagyasztva tárolják a mintákat és még akár hosszabb áramszünet esetén is biztosítják számukra a megfelelő hőmérsékletet.

“A globális magtár végső biztosítékot jelent az emberiség számára, mely évszázadokon át biztosítja a világ élelmiszer-ellátását”, nyilatkozta a BBC-nek a komplexumot üzemeltető cég, a GCDT vezetője.

A kezdeményezés célja nem más, minthogy egy esetleges ökológiai vagy háborús katasztrófa után, mikor néhány növényfaj véglegesen kipusztulna, akkor is visszahozhatók legyenek a halálból.

Jelenleg közel 800 ezer mintát tárolnak, de az építmény úgy lett kialakítva, hogy közel 4,5 millió mintát legyen képes befogadni. Persze a gyűjtés még nem ért véget, hisz folyamatosan érkeznek a minták a világ minden tájáról. Első sorban Japánból, ahol az atomerőmű és a sorozatos vulkánkitörések után a kormány attól tart, hogy eltűnhetnek Japán jellegzetes növényei.

Forrás és fotó: nytimes.com és regjeringen.no

Írta: Molnár Adrienn