Jump to content

A világ legdrágább dolgai I.

2014. 09. 27. 18:00

Mi az első, ami eszedbe jut, ha az hallod, hogy a világ legdrágább dolga? Aki egy autóra, vagy házra gondolt első soron, vagy az aranyra, hát tévedett. A világ legdrágább dolgai között megtalálhatunk ételt, ásványt, de kozmetikumot is. Nézzük hát meg, melyek azok a dolgok, melyeket csak a tehetősebbek engedhetnek meg maguknak.

1. Szarvasgomba: 1800Ft/gramm

A szarvasgomba Európában, számottevő mennyiségben, hazánkban lelhető fel. Legtöbbször készételre reszelve használják, de az élelmiszeripar is előszeretette alkalmazza ízesítés céljából.

2. Sáfrány: 2600Ft/gramm

A sáfrány a kókuszfélék családjába tartozó növény, melynek a bibéjét használják fűszerként. A sáfrány számos gyógyhatása bizonyított: nyugtató, étvágyjavító és görcsoldó, de depressziós tünetek kezelésére is alkalmas.

3. Beluga kaviár: 8200Ft/gramm

A kaviár tisztított, sózott halikra, mely az orosz konyha különlegessége. Ezek közül is a legértékesebb és a legdrágább a Kaszpi-tengeri viza ikrájából készült kaviár.

4. Arany: 9100Ft/gramm

Az aranyat senkinek sem kell bemutatni. Ékszerkészítés mellett használják a szépségiparban és ételekben is.

5. Ródium: 11 000Ft/gramm

A platinafémek közé tartozik. Felhasználják hőelemek készítésénél, melyek alkalmasak nagyon magas hőmérséklet mérésére, de a csillagászatban és az autógyártásban is jelentős szerepe van.

6. Platina: 11 300Ft/gramm

Az átmenetifémek közé tartozik. Felhasználják benzinüzemű gépkocsik katalizátoraként, de ékszert is készítenek belőle, valamit a rákgyógyításban és kutatásban van jelentős szerepe van.

7. Orrszarvú agyar: 13 000Ft/gramm

A listán szereplő egyetlen olyan dolog, melyhez meg kell ölnünk egy élőlényt, hogy hozzájussunk. Csupán azért ilyen drága, mert egyes hiedelmek szerint képes gyógyítani a rákot. Az orrszarvú az orvvadászok miatt mára a kihalás szélére került, gyakorlatilag alig 30-40 példány ér még szabadon.

Forrás és fotó: utazas.sk és arany9999.eu

Írta: Molnár Adrienn