Jump to content

Végzettség nélkül III. – munkák az irodában

2014. 09. 26. 20:00

Valószínűleg téged is fenyegettek a szüleid, hogy ha nem tanulsz kukás vagy takarító, gondnok és éjjeli őr leszel. Ezek valóban kevesek számára álomállások, azonban ennél sokkal több mindent kezdhetsz magaddal diploma nélkül is. Ha szeretnél egy békés ülő munkát, mert nem vagy a fizikai aktivitás embere, akkor két csábító lehetőséget szeretnénk bemutatni, melyeknél diploma nélkül is megmutathatod, hogy vág az eszed.

Újságíró

Nem kétség, hogy ha egy szerkesztőség elé kerül egy mesterdiplomás önéletrajz tapasztalat nélkül, akkor a frissdiplomás zöldfülűt el fogják utasítani a 17-es szobában évek óta kávét főző sráccal szemben, aki szépen lassan felverekedte magát a szamárlétrán.

A legsikeresebb média mágnások sem bekeretezett diplomával vették a sikerüket, nem volt szükségük másra mint tehetségre és kitartásra. Legyen szó haditudósításról vagy gasztronómiai újságírásról, egy sikeres karrier nem az osztályteremben kezdődik, hanem a szerkesztőkkel való kapcsolatépítésnél.

A világ leggazdagabb sajtó moguljai közül nem egy bukott ki az egyetemről és vitte később sokra. Ted Turnert a Brown egyetem bocsátotta el, míg a Dreamworks alapítóját David Geffent két felsőoktatási intézmény küldte útjára. A díjnyertes szerkesztők, fotósok és producerek nagy többsége jelentősen több időt töltött szerkesztőségekben, mint tantermekben.

IT biztonsági specialista, etikus hacker

A tanulmányok csak azt tudatják a munkaadóval, hogy milyen oktatásban részesültél, míg a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy mire vagy képesek. Ez sehol máshol nem igazabb, mint az informatika gyorsan fejlődő területén, ahol az elvégzett munka magáért beszél, ám a jó nevű diploma gyakran nem visz semerre.

Ha egy cég vagy szervezet szeretné biztonságban tudni az adatait akkor egész biztos, hogy a tapasztaltabb jelentkező mellett teszik le a voksukat. Természetesen nem jelent hátrányt a végzettség sem, ha azonban valaki jól bánik a hálózatokkal, naprakész technológiai ismeretei vannak, álmában is tud programozni, akkor már csak némi biztonságtechnikai felkészültségre van szüksége ahhoz, hogy befutó legyen. Emellett el kell ismerni, hogy a munkáért járó bérezés sem utolsó, hiszen Magyarországon az informatika területén a legmagasabbak a kezdőfizetések, sőt ez a szektor mutatja magát jelenleg a legmunkaerőéhesebbnek is.

Forrás: askmen.com

Fotó: shutterstock.com és vvj.asia

Írta: Ambróz Nóra