Jump to content

Végzettség nélkül II. – tapasztalat vs. papír

2014. 09. 26. 18:00

Sokadszor hallom munkáltatóktól, hogy „engem nem érdekel a diplomája, ez a gyerek nem tud semmit” vagy esetleg, hogy „nincs semmi papírja, de úgy dolgozik, ahogy kell”. A prioritás egyértelműen kezd megváltozni és a mérleg a tapasztalat felé billen. De hogyan lehet 3 év szakmai gyakorlattal születni?

A LinkedIn-en nemrég a fejvadász cégek körében felmérés készült, melynek kérdése az volt, hogy a tapasztalatot vagy a végzettséget értékelik-e többre. A válasz egyértelműen a saját, valós tapasztalat javára billent. A munkaközvetítők álláspontja szerint vannak ugyan olyan diplomák, melyek megnyitnak egyes ajtókat, azonban a szakmai tapasztalat lesz az, ami végül dönt az állás sorsáról. Az egyik válaszoló találóan összefoglalta a konklúziót: „Úgy találtam, hogy az egyetemek az elméletet tanítják, azonban saját tapasztalatból tudom, hogy az elmélet csak elméletben működik.”

Egy másik vélemény szerint pedig: „Mint HR menedzser és végső döntéshozó, csak egyetlen igazán fontos gyöngyszemét adhatom tudásomnak ebben a kérdésben. Nem véletlen, hogy a különböző végzettségek a tapasztalatok mögött szerepelnek egy önéletrajzban. A diploma csak egy darab papír. Egyáltalán nem igazolja, hogy a jelentkező képes kiemelkedően teljesíteni a megpályázott pozíción. Nem adja tudtomra, hogy az illető már valódi kihívásokból, valódi pofonokból is tanult. ”

Ebből következően egy jó tanács, ha diplomaszerzés előtt állsz vagy egyetemet kezdesz vagy egyszerűen csak állást szeretnél: szerezz tapasztalatot. Mindenáron. Ha ez azzal jár, hogy fizetés nélküli gyakornoki programokban veszel részt hónapokon keresztül vagy nevetséges összeget kapsz, akkor is tudd, hogy van értelme a munkának. Később, amikor elhelyezkedni próbálsz, hálás leszel magadnak!

Forrás: askmen.com

Fotó: humancapitaladviser.com és telegraph.co.uk

Írta: Ambróz Nóra