Jump to content

Végzettség nélkül I. – megéri a diploma?

2014. 09. 26. 16:00

Az idei év szeptemberében újabb csaknem 90 000 diák kezdi meg egyetemi tanulmányait a magyar egyetemeken, kérdéses azonban, hogy mire végeznek mit is ér a diplomájuk. A munkaerőpiac változásait követve 2014-ben kijelenthetjük, hogy a felsőfokú végzettség korántsem az egyetlen és biztos záloga a sikernek.

Azoknak, akik jelenleg munkát keresnek valószínűleg a „jó munkahely” annyit jelent, hogy „bármilyen állás, ahol fizetnek”. A hazai gazdaság még mindig küszködik a válság utáni talpraállással, melynek eredményeként nagyon is szükséges elgondolkodni azon, hogy egy diploma a legjobb befektetés-e. Akik az elmúlt években frissdiplomásként néztek szembe az álláskeresés problémájával, szembesülniük kellett egy zsúfolt, versenyre kiélezett munkaerőpiaccal. A problémákkal küszködők közül sokan, inkább egy középfokú végzettséget vettek célba, mely jobb elhelyezkedési lehetőségeket kínál, mint már meglévő diplomájuk.

Szabály, hogy a végzettség és a tapasztalat versenyében általában a diploma húzza a rövidebbet. Úgy tűnik, hogy a népesség magasabb végzettséggel rendelkező részének egy jelentős hányada kénytelen olyan állásokat betölteni, melyeknél a követelmények alig haladják meg az írás és olvasás képességét, ellenben nagyon is szükséges, hogy az ember fizikailag bemocskolja a kezét. Miért berögzült sztereotípia, hogy az egyetemi végzettséget nem igénylő munkáknál olyan lehetőségek jutnak csak eszünkbe, mint a vízvezeték-szerelő, tűzoltó vagy a kozmetikus? Emellett pedig megfeledkezünk olyan zseniális, saját erejükből magasra jutott emberekről, mint Steve Jobs, Bill Gates vagy a brilliáns építész, Frank Lloyd Wright.

Lássuk be, hogy napjaink diplomája már nem garantálja az előkelő fizetést, sőt még a munkahelyet sem. Esélyünk van azonban, hogy önéletrajzunk diplomával való csinosításáért egy tetemes adóssággal kell majd fizetnünk. Hogyan lehetséges az, hogy a diplomás munkakeresők gyakran a „túlképzettség” csapdájába esnek, azonban a munkaadók nem győznek panaszkodni a magas szinten végzett szakmai munka hiányára?

Konklúzió: nagyon is érdemes kétszer elgondolkodni azon, hogy megéri-e nekifutni az egyetemnek, mert szinte semmit nem garantál a diploma.

Forrás: askmen.com

Fotó: 21cccs.com és origo.hu

Írta: Ambróz Nóra