Jump to content

Kié legyen a felelősség? II.

2014. 09. 26. 14:00

Természetesen senki nem mondja, hogy egyszerű megtalálni az ideális egyensúlyt a feladatok kiosztása és önálló elvégzése között, azonban ez előfeltétele a pozitív légkörnek és megmutatja, hogy ki az igazán tehetséges vezető.Kiváló eredmények születnek sokszor, ha új csapattagok kerülnek a projektbe, vagy egy másik részlegből invitált vendégek adnak frissességet a folyamatnak. Bíztasd és motiváld környezetedet a merész, formabontó gondolkodásra!

Okosan megoldott delegálás mellett a dolgozók hasznosnak érzik magukat, fejlődnek és egy csapat tagjaivá válnak, mely ideális táptalaj a céget továbblendítő kreatív ötletek számára.

3. Nem szabad azonban megfeledkezni saját szakmai előmeneteledről sem. Ha magadban azt érzed, hogy a szokásos kontrolláló természeted ellenére egy feladatot inkább kiosztanál, mindig kérdezd meg magadtól, hogy miért. Ha az ok az, hogy a feladat aggodalmat ébreszt benned, akkor ideje inkább szembenézni a kihívással és fejest ugrani a projektbe személyesen.

4. Ugyanígy a fejlődés érdekeit szem előtt tartva jobban jársz, ha az olyan feladatokat, amiket álmodban is meg tudsz csinálni inkább másokra bízod. Amikor egy projekt már nem kihívás, nem érdemes elvégezni rutin ujjgyakorlatként, mert nem segít az előrehaladásban, viszont sok időt emészt fel. Bízd az ilyet inkább arra a csapatban, akinek pont egy ilyen jellegű kihívás jelentené a következő szakmai lépcsőt.

5. Egyes esetekben a kérdések szakértőt igényelnek vagy legalábbis olyan hozzáértést, amivel csak te rendelkezel. Ezeket nem érdemes kiadni a kezedből, mert csak visszaütnek. Próbáld inkább csak bevonni a teamet a folyamatokba, ahol támogatni és segíteni tudnak, ám a munka oroszlán része maradjon rád és készüljön az elképzeléseid szerint. Ehhez hozzátartozik a többi folyamat koordinálása, a csapattagok bevonása és a részletek pontos felügyelete. Ha a megfelelő emberekkel elegendő részletet osztasz meg, a következő alkalommal már a munka egy részét is rájuk lehet bízni.

6. Több szem, többet lát. Az üzleti világban sajnos könnyű megragadni a jól bevett rutinnál, míg a konkurencia friss gondolatainak köszönhetően elrobog melletted. Amennyire szívesen emlegetik az emberek manapság az innovációt, annyira egyszerűen meg is ragadnak az első működő megoldásnál. Ha kreatív krízisbe kerülnél mindig érdmes meghallgatni környezeted ötleteit és hagyni, hogy egy kicsit más dolgozzon a témán és új ötletekkel frissítse azt fel.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: productiveleaders.com és eglobaladsenseindia.com

Írta: Ambróz Nóra